GLENMORANGIE Damıtımevi
GLENMORANGIE Damıtımevi (okunuşu: glenMOğrınci)
Sahibi: LVMH
Kuruluş Tarihi: 1843
Kapasite: 6 milyon litre
Yeri: Tain, Rossshire
Web Sitesi: http://www.glenmorangie.com
Kelime Kökeni: Glen Mor Na Sith (Valley) of Tranquility: Sükunet Vadisi)
Notlar:
- Markanın şık logosu MÖ 800 yılına tarihlendirilen ve İskoçya’da bulunan Hilton of Cadboll taşının alt panelinden esinlenmiştir. Birbirinin içine giren bu girdap şekilleri viskinin içine su damlatıldığında oluşan asimetrik dalgaları hatırlatmaktadır.
- Başdamıtımcı biyokimya doktoru Dr Bill Lumsden, farklı fıçıların kullanımı konusundaki ustalığı ve “bitiş” kavramını ortaya atan ilk kişilerden biri olması nedeniyle endüstrinin öncü ve inovatif isimlerinden olarak kabul ediliyor.
- Glemorangie İskoçya’nın en yüksek imbiklerine sahip (5.14 mt; erişkin zürafa boyu). Bu imbiklerin markanın hafif, uçucu, meyvemsi ve çiçeksi karakterine büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. Glenmorangie damıtımevi 1887 yılında imbikleri ısıtmak için kömür yerine buhar kullanan ilk damıtımevidir. Marka imbik boyunu pazarlama kampanyalarında da sürekli öne çıkarmaktadır.
- Glenmorangie 2004 yılında Hennessy konyakları ve Moet Chandon şampanyaları ile tanınan Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) tarafından 300 milyon GBP’ye satın alınmıştır. Fransız LVMH firması şu anda kardeş damıtımevi Ardbeg’in de sahibidir (son yıllarda çıkan tüm Ardbeg ekspresyonlarının da yaratıcısı Bill Lumsden)
- Birleşik Krallık’ta Glenfiddich’in ardından en çok satan ikinci tek malt markası Glenmorangie’dir.
- Glenmorangie 2000’li yılların başından itibaren farklı fıçılarda matürasyon ve bitiş denemeleri yaparak endüstriyi şekillendirmiştir. Yeni meşe, eski burbon, şeri, Port şarabı, şarap gibi farklı fıçı kombinasyonları ile çok kompleks ve değişik bir tadım deneyimi yakalamayı başarmıştır. Glenmorangie alt markaları olan Quinta Ruban’da Porto şarabı, Nectar D’Or için Sauternes şarap fıçıları ve Lasanta için Oloroso şeri fıçıları kullanılmaktadır.
2016 Eylül ayındaki “8 Günde 8 Damıtımevi” gezimdeki görme ve 3 saat geçirme fırsatı bulduğum Glenmorangie İskoçya’da en çok zevk aldığım damıtımevi deneyimlerinden olmuştu. İmbikevinde ve depolarda fotoğraf çekmek yasak olduğu için fotoğraflarımın çoğu ziyaretçi merkezi ve damıtımevi bahçesinden.
Damıtımevi arpasını Cadboll’daki Glenmorangie Çiftliği ve yakınlarda bulunan arpa toptancısı Highland Green’den alıyor. Arpanın büyük bölümü turbasız olsa da 2 ppm düzeyinde “çok hafif isli” arpa da kullanıyorlar. Toz değil sıvı maya kullanıyorlar. Mayşe tanklarında Porteus değirmenlerinde öğütülmüş arpa sırasıyla 64, 77 ve 90 derece suyla karıştırılıyor. Ortaya çıkan “wort” (malt çorbası gibi gibi düşünebilirsiniz) 50.000 litre kapasiteli 12 fermentasyon tankına alınıyor ve maya ekleniyor. Fermentasyon tankında mayanın etkisiyle elde edilen %8 lik alkol (distillers beer adı veriliyor) 12 imbiğin bulunduğu imbik salonuna gönderiliyor. İmbikler çift çift çalışıyorlar ve 6 düşük alkol 6 da yüksek alkol imbiği var. Yukarıda belirttiğim gibi imbikler 5.14 metre olduğu için bugüne kadar gezdiğim 25 damıtımevi arasında en unutulmaz görüntülerden biri. İmbiklerin çıktısı ortalama %68 alkol. Bu alkol birinci veya ikinci dolum burbon fıçılarına dolduruluyor ve depolara gönderiliyor. Aşağıdaki fotoğrafta 2 sırayı geçmeyen “dunnage” tarzı depoyu görüyorsunuz, gezemediğimiz diğer bazı depolarda yüksek katlı depolama yöntemi de kullanılıyor. Depoda fıçıdan “cask strength” Glenmorangie çekip yudumlamak yine unutamadığım damıtımevi deneyimlerimden biri.
Damıtımevinde Ziyaretçi merkezinde noise cancelling kulaklıklarla gözler kapatılarak yapılan tadım aktivitesi duyuları bambaşka bir noktaya getirdiği için gerçekten çok zevkli.