Maltın Günü 3. Tadım Gecesi
İRLANDA VİSKİLERİ
Meleklerin Payı Viski Kulübü Maltın Günü’nün 3. toplantısında İrlanda viskilerini tatma ve notlarımızı paylaşma fırsatı bulduk. Üyelerimizden Keyifadamı‘nın organizasyonuyla keşfettiğimiz Çukurcuma’daki butik otel Corinne’in çok zarif tasarlanmış şarap salonunda gerçekleştirdiğimiz bu tadım hepimize çok büyük zevk verdi.
1400’lerden beri viski üretimi yapılan, 1800’lü yıllarda dünya viski arenasının baş oyuncularından olan İrlanda’nın 1920-2000 arasında derin bir sessizliğe gömüldüğünü söylemek mümkün. Son 10 yılda yepyeni markaların ve farklı özellikteki viskilerin çıktığı bu coğrafya dünya viski arenasında hak ettiği prestijli konuma büyük bir hızla yaklaşıyor.
İrlanda viskilerini İskoç viskilerinden ayıran 1-2 temel konu var; viskinin 2 değil 3 kere damıtılması ve maltlama işlemi sırasında turba kullanımının çok nadir olması. Yine hatırlanması gereken bir konu da İrlanda’da bir damıtımevinden çok farklı markalarda viskilerin çıkıyor olması. İrlanda viskileri ile ilgili ayrıntılı bilgiler içeren ve tadım gecemizde de sunduğum slayt setimi slideshare hesabımda paylaştım.
Maltın Günü viski listemizi hazırlarken İrlanda’da üretilen farklı viskilerden örnekler toplamaya çalıştık. İrlanda’da sınırlı sayıda marka olsa da tek malt, harman, tek imbik ve tahıl viskisi gibi değişik lezzetler bulmak mümkün.
Gecemizin ilk viskisi %40 alkol oranıyla sunulan ve Oloroso şeri fıçılarında olgunlaştırılmış malt viskilerin ağırlıklı olduğu (%80) bir harman olan Bushmills Black Bush tu.
Koku: Yoğun malt notaları, çürümeye yüz tutmuş muz, limon ve keskin bir alkol kokusu
Tadım: Keskin köşeli bir viski, damağı kurutan bir yapısı var ve daha yüksek bir alkol oranına sahip hissi veriyor, acıbadem ve fındık, yanık tatlı bir havası var, krem karamel
Bitiş: Orta uzunlukta, limon kabuğu gibi narenciye notaları
Geceye yine bir harman olan ve çekmece şeklinde yana kayarak açılan şık kutusuyla dikkatleri çeken Tullamore D.E.W Special Reserve ile devam ediyoruz. Burbon ve Oloroso fıçılarında olgunlaştırılan malt viskilerden oluşuyor. Bu viskinin en ilginç özelliği gece boyunca önümüzde durdukça sürekli karakter değiştirmesi oldu.
Koku: Tatlı, nane, kırmızı bonbon şekeri (çocukken bayramlarda yediğimiz şeffaf ambalajlı) ahşap cilası gibi sentetik notalar da alınıyor
Tadım: Oldukça keskin ve kurutucu karakterde, kekremsi, karabiber gibi baharatlar, marzipan
Bitiş: Orta uzunlukta ve baharatlı karakteri devam ediyor
Bekledikçe yoğun bir un kurabiyesi kokusu verdi.Tullamore DEW’in standart ekspresyonu ülkemizde de bulunuyor.
Tullamore DEW içerken efsanevi reklam videosu Parting Glass’ı izlemeden olmazdı.
Tadımın bir sonraki aşamasında, Cooley damıtımevinin her yerde bulunmayan “tek tahıl” viskisi olan Greenore‘un 8 yıllık ekspresyonunu tattık. Bu şişe bende bir süredir duran ve Eylül ayında tadım notlarımı paylaştığım bir şişeydi. Bu tadımda silik, zayıf narenciye notalarına sahip kısa bitişli bir viski olarak aynı zevki almadığımı söylemeliyim. Belki de açık beklemenin yaramadığı viskilerden…
Harman ve tahıl viskisi örneklerimizi takiben pek çoğumuzun ilk defa içtiği bir “tek imbik” viskisi olan Redbreast 12 yo ya geçtik. Single Pot Still (Tek İmbik) viskisi İrlanda’ya has bir viski çeşidi. %58.6 gibi oldukça yüksek bir alkol oranına sahip bu cask strength viskinin üretiminde maltlanmış arpanın yanısıra maltlanmamış yeşil arpa da kullanılmış.
Koku: Badem, limon
Tadım: Şeri gibi tatlı, acıbadem ve fındığın yanısıra meşe notaları da alınıyor. Olgun bir Balvenie ve Highland park içer gibi (Tüm grup kör tadım olsa İrlanda viskisi demeyebilirdik şeklinde yorum yaptı)
Bitiş: Yoğun ve yağlı, damağı kaplayan orta-uzun bir bitiş.
Not: 90
Redbreast tadımımızı İrlanda’nın en ünlü biralarından olan Guinness’le birlikte içerek renklendirdik. Maltın Günü’nün bu geceki konuğu olan bira tadımcısı arkadaşımız biraatölyesi ile Guinness içmek ve bira üretimi/tadımının viski ile ilgili benzerlik ve farklarını tartışmak çok keyifli oldu. Zaman ayırıp geldiği için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
Bu müthiş viski/bira seansını takiben yine merakla beklediğimiz bir şişe olan Tyrconnell Sherry Cask‘i tattık. Şimdiye kadar bir viskide hiç almadığım bir koku olan anason kokusu almak çok şaşırtıcı oldu.
Koku: Üzüm, anason, rakı
Tadım: Şeri etkisi yoğun, kuru üzüm, bal, badem
Bitiş: Uzun ve sıcak bitişli, üzüm tadı devam ediyor.
Not: 89
Gecenin son şişesi olarak İrlanda’ya has, çok yüksek alkollü bir içki olan poitin (potcheen)’i ayırmıştık. Yüzyıllar boyunca üretimi illegal olan, dünyanın en yüksek alkol oranına sahip (%61.5) içkilerinden bu şişe Teeling Whiskey nin bu geleneği takip ettirmek misyonuyla geçen sene tekrar piyasaya sürdüğü bir ürün. Poitin fıçılarda olgunlaştırılmadığı ve damıtımı hemen takiben şişelendiği için şeffaf ve viski rengi yok.
Koku: Ağır bir mash kokusu, zorlayıcı
Tadım: Ağır ve rahatsız edici kokusundan sonra beklenmedik şekerli bir tada sahip. Ancak su katılsa bile yüksek alkol oranıyla içimi gerçekten zor. Sek olarak değil ancak bir kokteyl bazı olarak çok yüksek bir potansiyeli var.
Bitiş: Kısa ve tatlı
Onur arkadaşımızın getirdiği müthiş bir Amerikan çavdar viskisi olan Bone Snapper Rye gecenin sürprizi oldu. Sonuncusu %61.5 alkollü olmak üzere 8 şişenin ardından bu viskinin tadımını hakkıya yapabildiğimizi düşünmüyorum. Daha sakin bir kafayla yeniden değerlendirilmeyi hak ediyor.
Gece boyunca kullandığımız kelimelerden oluşturduğumuz kelime bulutundan Redbreast’in ne kadar beğenildiğini kolayca görebiliyoruz:) Koray arkadaşımıza bu kelime bulutu için teşekkür ediyoruz; gecemizle ilgili harika notlarını Keyifadamı’nda mutlaka okuyun.