Nadir Bulunan Glenfiddich Şişeleri
The Whisky Show’da katıldığım 1 saat süren Glenfiddich Masterclass’ında tattığımız 6 adet nadir bulunan şişeyle 1960’lardan günümüze markanın gelişimini gözlemleme fırsatı bulduk. Tadımı UK Brand Ambassador Mark Thomson yönetti.
Glenfiddich Straight Malt (şişeleme 1963)
Bu şişe İskoçya dışına çıkıp dünyaya pazarlanan ilk tek malt viskilerden biri (O yıllarda single malt yerine straight malt tanımı kullanılıyor) Glenfiddich o yıllarda kendi maltlama işlemini kendi yaptığı için Glenfiddich maltı kullanılan bu çok açık renkli malt viski Avrupa meşe fıçılarda olgunlaştırılmış. Yaş belirtilmeyen bir viski ancak marka elçisi Mark Thomson yaklaşık 8 yıllık bir olgunlaştırma olabileceğini söyledi. %40 alkol oranıyla şişelenmiş. Mark Thomson Glenfiddich master blender’larının yıllardır benzer bir lezzet yakalamaya çalıştıklarını belirtti ve gelecek sene çıkabileceği bilgisini verdi. Bu kadar eski bir şişe görünce çok heyecanlandığımı ve çok özel bir lezzet beklediğimi söylemeliyim; kaliteli bir malt viski ancak muhteşem değil.
Koku: Vanilya, limon, portakal, çok hafif isli
Tadım: Meyve ağırlıklı, ancak burbon gibi bir ekşiliği de var, hafif mentollü
Bitiş: Orta uzunlukta, meyveli, hafif baharatlı bir bitiş
Not: 86
Glenfiddich Classic (şişeleme 1980’ler)
1980’lerin ortasında kullanımda kalkan uzun boyunlu şişesi oldukça ilginç. Yine yaş belirtilmeyen bir viskiyle karşı karşıyayız. Burbon fıçılarında olgunlaştırılmış. Olgunlaşması şeri fıçılarında tamamlanan (sherry finish) ilk Glenfiddich olduğunu öğreniyoruz. Benim için tadımın yıldızı bu şişe oldu.
Koku: Tam bir aroma patlaması; üzüm, hindistan cevizi, armut, vanilya, pekmez
Tadım: Burunla uyumlu olarak yoğun meyveli, vanilya, portakal ve hafif mentol
Bitiş: Uzun, pekmez tatlılığı, çikolata
Not: 91
Glenfiddich Excellence 18 yo (1990’lar)
1990’larda şişelenmiş bir Glenfiddich. 10 yıl kadar piyasada kaldıktan sonra bugünkü Glenfiddich 18 yo a evrimleşmiş. Mark Thomson özel bir not olarak farklı yemeklerle çok iyi uyum sağladığını belirtti. Şu anda piyasada bulunan 18 yıllık şişeyi tercih ettiğimi söyleyebilirim.
Koku: Limon, kan portakalı, çok tatlı, meyan, kuru üzüm gibi değişik kokular veriyor
Tadım: Fındık, krema, vanilya, karamel. Tat ve koku arasında uyumsuzluk var
Bitiş: Oldukça kısa
Not: 84
Glenfiddich 125th Anniversary Edition
2012 yılında damıtımevinin kuruluşunun 125. yılı anısına çıkarılan ve %43 alkol oranına sahip bu ekspresyon oldukça yoğun turba koku ve tadı olmasıyla beni gerçekten çok şaşırttı (Fenol oranı 12 ppm miş ama daha fazla gibi bir his veriyor) Açıkçası Glenfiddich turba ve is kokusuyla hiç bağdaştıramadığım bir marka; bu anlamda bu şişe benim kafamda “Islay süsü verilmiş” viskiler kategorisine yerleşti.
Koku: İsli, ilaçsı, malt
Tadım: Yoğun malt, hafif meyve tadı, narenciye, karanfil
Bitiş: Şaşırtıcı düzeyde kısa ve kuru
Not: 86
Glenfiddich Rare Collection 1974 Vintage
2011 de lansmanı yapılan bu viskiden piyasada sadece 1500 şişe bulunuyor ve fiyatı 1200 GBP civarında. Farklı brand ambassador’ların favori fıçılarındaki malt viskiler karıştırılmış (vatted malt) %46.5 alkol oranıyla şişelenmiş. Değişik ve özel bir malt viski olduğu kesin, ancak bana fazla tatlı geldi.
Koku: Tatlı ve şekerli bir kokusu var, pamuk şeker koklar gibi, tropik meyveler
Tadım: Yüksek alkol oranına rağmen %40 kadar rahat içimli ve dengeli bir malt, kremamsı bir tadı var, limon kolonyası, tropik meyveler
Bitiş: Orta uzunlukta ve şekerli, ananas
Not: 85
Çin pazarı için sadece 600 şişe piyasaya sürülen bu 38 yıllık Glenfiddich yazının başındaki fotoğrafta görebileceğiniz gibi etiketsiz beyaz bir şişeden copitalarımıza kondu. Ancak internette arattığımızda kristal karafında ve özel kutusunda 8000 GBP lık fiyatlarla alıcı bulan “collectors item” yandaki şişeyi görünce çok heyecanlandığımı söylemeliyim.
Koku: Meşemsi, kuru üzüm ağırlıklı meyveli bir kokusu var, karamel
Tadım: Kuru, yaşından beklenmeyecek düzeyde rahat ve hafif içimli, tuzlu, çok hafif ve derinden kuru üzüm ve meyve tadı alınıyor
Bitiş: Orta uzunlukta, portakal
Not: 90