Türkiye 2016 Viski Raporu
Yeni viskilerden viski mutfağı projelerine, viski forumlarından sosyal medyaya Türkiye 2016 Viski Raporu
![](https://meleklerinpayi.com/wp-content/uploads/2016/12/Whiskey-HD-Background-1075x605.jpg)
2016 Türkiye’de pek çok yeni viskinin çıktığı ve viski kültürüne olan ilginin çığ gibi artarak devam ettiği güzel bir yıl oldu. İşte Türkiye 2016 viski raporu
VİSKİ KÜLTÜRÜ
Meleklerin Payı’nı kurmamla başlayan viski kültürü yazarlığı yepyeni blogların ve sosyal medya hesaplarının açılmasıyla giderek gelişmeye devam etti. Meleklerin Payı’nın Altın Örümcek Web Ödülleri’nde Türkiye’nin en iyi blogu seçilmesi, Türkçe olmasına rağmen dünyada en fazla okunan viski blogları arasına girmesi ve elbette viski dünyasının kutsal kitaplarından sayılan Malt Whisky Yearbook’un 2017 baskısında yer alması Meleklerin payı olarak geçtiğimiz günlerde kullanıma giren viski emojisine sponsor olmam dünyanın da Türkiye’de giderek gelişen viski kültürüne bakışını değiştirdi ve dikkat çekti. Facebook’ta kurucusu olduğum Viski Tutkunları grubu 6500 e yaklaşan üye sayısıyla dünyanın en aktif viski kültürü forumlarından biri haline geldi. 2014 yılında kurduğum viski kulübü Maltın Günü’nü örnek alan yeni yeni viski kulüpleri duymak ve tadımlarına davet edilmek beni çok mutlu etmeye devam ediyor. Bu sene kurulan İstanbul Viski Kulübü, ViskiBahane ve Çirkin Adamlar viski kulüpleri müthiş line up’lar düzenleyerek tadımlarını sürdürüyorlar.
Viski kültürünün gelişmesi için elzem gördüğüm yurtdışı fuarlara da katılım giderek artıyor. 2014 te tek Türk olduğum Whisky Live London ve Whisky Show London’da bu sene neredeyse 15 Türk vardık ve müthiş viskilerin tadını birlikte çıkardık.
Elbette henüz 2016 verilerine ulaşmak mümkün değil ancak bu sene açıklanan ve 2015 verilerini gösteren rapor viski tüketiminin %15 lik artış göstererek 7 milyon 15 bin 857 litreye yükseldiğini ortaya koydu (Raporun tamamı için lütfen tıklayın)
Sosyal medya viski kültürünün kendini en fazla gösterdiği alan oldu. Açılan pek çok yeni Instagram ve Twitter hesabında viski kültürü paylaşımları görmeye başladık. Türkiye’nin ilk viski kültürü blogu olan sitem Meleklerin Payı da Instagram ve Facebook gruplarındaki 10.000 e yaklaşan takipçi sayılarıyla liderliğini sürdürdü.
Meleklerin Payı olarak 2016 da gerçekleştirdiğim tüm etkinlikleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
VİSKİ MUTFAĞI
Türkiye’de oldukça yeni bir alan olan ve geçtiğimiz sene Topaz Restoran’da oluşturulan Chivas menüsüyle başlayan viski mutfağı konusu bu sene benim de üstünde epey araştırma yapmam, siteme yeni bir bölüm açmam ve farklı şeflerle viski menüleri yaratmamla daha fazla konuşulan ve paylaşılan bir konu haline geldi. Spago’nun şef Bahadır Abul ile Johnnie Walker Black Label kullanarak hazırladığımız ve şu anda da satışta olan #walktoBLACK menüsü, Sunset’in şefi Fabrice Canelle’le hazırladığımız menü ve şef Tuncay Gülcü ile gerçekleştirdiğimiz drinknBITE ve yılın en uzun gecesi olan 21 Aralık’ta gerçekleştirdiğimiz Glenfiddich gastronomi deneyimleri viskinin sadece kuruyemiş eşliğinde içilen bir alkol olmadığını gösterir nitelikte leziz projelerdi.
VİSKİ EĞİTİMLERİ
İşlerimden fırsat buldukça nerdeicek ile organize ettiğimiz VİSKİ 101 viski kültürü eğitimlerimde toplam 14 etkinlikte 300 e yakın viskisevere viski üretimi, fıçı kullanımı, farklı ülke ve üretim yöntemlerini viskinin tadına olan etkilerini anlatma ve yepyeni viski dostları edinme fırsatı buldum. Üstad Mehmet Yalçın’ın Gusto viski kurslarının yanısıra düzenlenen bireysel eğitimler ve firmaların mentoring aktiviteleri de düşünüldüğünde binlerce kişinin viskinin büyülü dünyasına adım attığını görmek heyecan vericiydi.
YENİ VİSKİLER
2016’nın en dikkat çekici yönlerinden biri çok sayıda yeni marka ve ekspresyonun, bazen dünyayla aynı anda, Türkiye’de sunulmasıydı: (viski markalarına tıklayarak tadım notlarımı okuyabilirsiniz)
Harman Viskiler
Yılın ilk günlerinde sunulan Chivas Extra yaş belirtilmeyen ve yoğun şeri etkisinde bir harman olarak dikkat çekti. Pernod Ricard daha sonra da boş durmadı ve ultra Premium Chivas Regal The Icon, Royal Salute 38 ve Chivas markası altındaki ilk malt harmanı olan Chivas Regal Ultis’i premium bir konumlandırmayla tüketicilerin beğenisine sundu. Diageo/Mey İçki tarafından sunulan Johnnie Walker Blenders Batch Red Rye Finish ilk defa bir burbona bu kadar yakın tadım profilinde bir Johnnie Walker ekspresyonu olarak dikkati çekti (markanın yaratıcısı Emma Walker’la bir roportaj da yapmıştım) Antiquary de bu sene ülkemize giriş yapan bir harman viski oldu.
Tek Malt Viskiler
Türkiye’de tek malt viski satışları gerçekten çok düşük seviyelerde olmasına rağmen 2016 pek çok yeni ekspresyonun sunulduğu heyecan verici bir yıl oldu. Türkiye’nin ilk fıçı alkol düzeyinde viskisi olan Aberlour A’bunadh senenin en dikkat çekici ürünlerinden biriydi. Premium ürünlere baktığımıza Glenlivet 21, Glenfiddich 21 ve Macallan Rare Cask premium maltlar olarak ülkemizde de bulunmaya başladılar. Macallan’ın 1824 serisinden Ruby, Reflexion ve müthiş etkilendiğim M Decanter Macallan ailesini bir üst düzeye taşıdı. Ada viskisi Scapa’nın önce Skiren ve yıl sonuna doğru Glansa ekspresyonlarıyla çıkması, Talisker Skye ve Talisker Storm un sunulması ada viskileri kategorisine canlılık getirdi. Benromach, AnCnoc ve Old Pulteney gibi maltların pek çok ekspresyonlarıyla bulunabilir hale gelmesi çok iyi bir gelişmeydi. Dalmore yeni eklenen ekspresyonlarıyla portfolyosunu geliştirirken, sessiz sakin ilerleyen Ardbeg’in Uigeadail ve Corrywreckan gibi müthiş şişeleriyle pazar girmesi büyük mutluluk verdi. Famous Grouse 12 ve Smoky Black yepyeni ve şık şişe tasarımlarıyla raflarda boy göstermeye başladı.
Yıl sonunda düzenlenen Month of Malt Glenlivet, Aberlour ve Scapa gibi malt viskilerin özel bardak ve eşlikçilerle sunulduğu özel bir etkinlik olarak 2016’nın kendinden söz ettiren projelerinden biri oldu.
Amerikan Viskileri
Bu sene yüksek bir çavdar beklentisi ile geçti ve sonunda güzel haberleri aldık. Woodford Reserve Rye ve Bulleit Rye ülkemizdeki ilk çavdar viskileri oldu. Giderek gelişen kokteyl kültürünün de etkisiyle burbon ve çavdar viskileri ve viski kokteylleri bolca konuşuldu.
Yeni ekspresyon olarak akçaağaç fıçılarında bekletildiği için zengin damağıyla dikkat çeken Jack Daniel’s No:27 ve Sinatra’nın 100. ölüm yıldönümü için hazırlanan ve gerek kutusuyla, gerekse içinden çıkan daha önce yayınlanmamış Sinatra kayıtları içeren albümle ultra premium Jack Daniels Sinatra Century senenin ilk akla gelen yeni Amerikan viskileri oldu. Az sayıda giriş yapmış olsa da Jack Daniels 150th Anniversary de bu sene gelen Jack lerden oldu. Henüz elime geçen ve henüz tadım notu almadığım John Medley’s de burbon fakiri ülkemizin yeni burbon markalarından biri oldu.
Yazıyı kaleme aldığım yılın son günlerinde gelen bir haber bir anda 2016 yı burbonlar açısından heyecan verici bri hale getirdi. Basil Hayden’s, Booker’s, Knob Creek ve Baker’s premium burbon markalarından oluşan Suntory Small Batch Collection Türkiye’de satışa çıktı. Güzel bir haber Knob Creek’in benim de çok beğendiğim yüksek alkol düzeyine sahip bir çavdar viskisi olan kardeşi Knob Creek Rye’ın ve balmumu kapaklarıyla dünyanın en ünlü burbonlarından olan Maker’s Mark’ın da raflarda yerini almış olması.
Japon Viskileri
Belki 3 yıldır “Japon viskileri ha geldi ha gelecek” yazıyoruz. Biz Yamazaki beklerken karşımıza Hakushu ve Hibiki çıktı. Yaygın bir dağıtımla Anadolu’daki Tekel bayiilerinde bile bulunabiliyor olmaları bence yılın en şaşırtıcı gelişmelerinden biriydi.
Diğer Dünya Viskileri
Ülkemizde malesef hala Tayvan ve Hindistan tek maltlarını bulmak mümkün değil. Duty Free’lerde Tayvan viskisi Kavalan Classic’in ve Hint viskisi Amrut Fusion’un satılmaya başlaması en azından seyahat eden viskiseverleri çok mutlu etti.