Viski Nasıl Saklanır

Pek çok viskisever evinde farklı marka ve tür viskiler bulundurmayı seviyor. Benim de şu anda barımda 100 ün üstünde kapalı, 45 de açık şişe bulunuyor. İmzalı ve/veya isimli hatıra şişeleri dışında hepsi açılacağı günü bekliyor. Viski şarapta olduğu gibi şişede yıllanmıyor, fıçıdan çıktığı anda olgunlaşması duruyor ve tadı değişmiyor. Bu nedenle koleksiyon, yatırım amaçlı vs gibi bir neden yoksa viski saklamak çok anlamlı değil. Ancak yine de önemli bir konuyu her viskiseverin bilmesi gerekli: Viski nasıl saklanır
Dik mi Yatık Mı?
Viskinin saklanması ile ilgili en önemli konulardan biri duruş pozisyonu. Şaraplar mantarı kapatacak biçimde yatay pozisyonda saklanırken viskilerin dik durması ve içerideki alkolün mantarla temas etmemesi öneriliyor. Viskinin alkol oranı yüksek olduğu için (hele de %60 ları bulan fıçı gücünde viskileri düşünün) organik bir madde olan mantarın süngersi yapısını bozabileceğini unutmamak lazım. Yatay durduğu zaman, mantarla temas süresi arttıkça ve alkol düzeyi yükseldikçe bozulma hızlanıyor ve şişe oksijen aldığı için içindeki viski karakterini kaybetmeye başlıyor. O yüzden şişelerin mutlaka dik durması gerekiyor
Ortam Isısı ve Işık
Önemli bir ayrıntı da ısı ve ışık. Viskinin direk gün ışığı almayan bir noktada ve oda ısısında olması öneriliyor. Bu yüzden viskilerinizi buzdolabında saklamaktan kaçının. Mantarın hızla soğuması sertleşmesine yol açabiliyor ve şişe hava alabiliyor. En iyisi ısısı çok değişmeyen bir ortamda bulundurmak. Kısa sürede bitirmeyi planladığınız bir şişeniz varsa ve eviniz çok sıcaksa 30-35 derecede durmasındansa buzdolabına koymanız elbette uygun. Özel bir kav veya soğutucu gerekmiyor ancak çok sıcak bir iklimde oturuyorsanız, bazen ev 30-35 leri görüyor diyorsanız ışık görsün görmesin kapalı ve serin bir yerde saklamakta fayda var.
Nem
Nem oranı da mantar bütünlüğünü korumak açısından anahtar konulardan biri. Çok kuru bir ortamda mantar kuruyup parçalanırken, çok nemli bir ortamda da küflenmesi ve tadı bozması mümkün. Arada bir viski şişesini alt üst yaparak mantarın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Bu bilgiler ışığında fark ettiğiniz gibi en önemli konu viskinin hava almaması. Özet olarak ağzının sıkıca kapalı olduğundan emin olduğunuz mantarlı veya vidalı kapaklı viskinizi evinizin direk gün ışığı almayan, ısısı çok değişmeyen herhangi bir noktasında dik saklamanızın yeterli olduğunu söylemek mümkün. Eğer emin olamıyorsanız şeffaç streç filmlerle viskinizin ağzını korumaya alabilir ve hava girişini engelleyebilirsiniz.
Viski fiyatları yüksek olabilir ama en azından saklama maliyeti düşük ve şarapta olduğu kadar hassas olmaya gerek bulunmuyor. IKEA’dan bile alabileceğiniz herhangi bir raflı sistemi evinizin serince ve karanlık bir noktasında kurarak viskilerinizi uzun yıllar saklamak mümkün.
Bu fotoğraf geçen sene aldığım bir Ankara Viskisi‘ne ait. Artık üretilmediği ve nadir bulunduğu için hiç düşünmeden satın aldığım bu şişe malesef kötü saklandığı için hava almış, içinde parçacıkların yüzdüğü, tadı muhtemelen çok etkilenmiş bir şişe.
Burada da önemli bir nokta viskilerin açıldığı zaman veya ağzından hava almaya başladıktan sonra ne kadar dayanacağı konusu. Bu konuda yazdığım makalem de ilginizi çekebilir.
Viskiyi bir yatırım aracı olarak görüyorsanız uzun yıllar saklamak gerekebilir, bu konuda da bir podcast kaydettim, mutlaka dinleyin.
Çok doğru bilgiler verilmiş. Viskinin doğru koşullarda saklanması kapağı açılan bir viskinin bile çok uzun yıllar tadını kaybetmesine engel olur.
Kaynak: https://www.bozulurmu.com/icecekler-ve-alkoller/viski-bozulur-mu/
Ne yaptınız 200 euro mu ? Kıbrısta 103 tl. 70 lik dahaya yeni bayramda gittiğimde aldım. Single Barrel Veya Silver Select zaren aralarında sadece etiket farkı var başka farkları yok freeshop tada olsun olsun 140 – 150 tl.
Merhabalar :) İzmir’de oturuyorum. Jack Daniels Silver Select’i nerede bulabilirim? İnternette satışı yok maalesef… Birde fiyat aralığı belirtirseniz çok memnun kalacağım.
Bazı Hava limanlarında ve yuskel gelırlı muhıtlerın marketlerınde var.free shopta 200 € cıvarlarındadır