Ankara Viskisi NFT Oldu
Türkiye’nin ilk ve son viski markası Ankara Viskisi NFT oldu
Türkiye’nin ilk ve son viski markası olan Ankara Viskisi NFT oldu
EK NOT (25.07.2021): Geçtiğimiz ay aşağıdaki yazımla duyurduğum Ankara Viskisi NFT’si Mey/Diageo tarafından satın alındı. Konuyla ilgili basın bülteni:
Mey|Diageo’dan Kripto Sanata Bir Yatırım Daha
Tarihi Ankara Viskisi, Mey Diageo’nun NFT arşivine katıldı
Dünyanın ilk rakı NFT’sini satın alarak kripto sanata yatırım yapan Mey| Diageo, Türkiye’de üretilen ilk ve son viski olan Ankara Viskisinin NFT’sini de dijital sanat koleksiyonuna ekledi. Ankara Viskisinin üretim tarihini ima eden 11.960 TL bedelle Mey Diageo arşivine katılan NFT’yi tasarımcı Erhan Özden tasarladı.
Dünyanın ilk rakı NFT’sini geçtiğimiz Mayıs ayında satın alarak kültür-sanat alanında yaptığı inovatif katkılara bir yenisini daha ekleyen Mey|Diageo, Türkiye’nin ilk ve son viski markası olan Ankara Viskisinin NFT’sini de dijital sanat koleksiyonuna kattı. Tasarımcı Erhan Özden’in elinden çıkan NFT, Ankara Viskisi’nin 1963’te piyasaya çıktığı zaman verilen gazete ilanından ve hemen ardından gelen ikinci şişenin etiketindeki kurt simgesinden esinlenerek tasarlanmış.
TEKEL’in dışa bağımlılığı azaltma ve yerli üretimi destekleme politikası sonucu Ankara’daki bira fabrikası içinde 1963 yılında üretimine başladığı Ankara Viskisinin pazar payı, 1980’lerde alkol ithalatının serbestleşmesi ile azalmış ve ürün 2004 yılındaki özelleştirme ile piyasadan çekilmişti. Ankara Viskisi bu tarihler arasındaki 41 yıl boyunca Türkiye’de üretilen ilk ve tek viski olarak kaldı. Üretimine arpa ve pirinç kullanılarak başlanan ve daha sonra farklı tahıllar dahil edilerek zenginleştirilen Ankara Viskisi, İskoç usulü ile damıtılıyordu. Ürünün olgunlaşma süresi ise 5 yıldı. Piyasadan çekilmesinin ardından imalatında kullanılan Antep üretimi el yapımı bakır imbikler, ABD’de Virginia Distillerie Co. isimli bir viski üreticisine satıldı.
Mey|Diageo Hukuk ve Kurumsal İletişim Direktörü Meltem Azbazdar, kültür sanatın doğal olarak Mey|Diageo’nun işinin bir parçası olduğunu vurguladı. Şirket olarak her zaman yeni, geleceğe dönük ve değişime açık olduklarını; NFT gibi tüm dünyada çok yeni olan dijital bir varlığa büyük bir şirket olarak gösterdikleri ilginin de bu anlayıştan kaynaklandığını söyledi. Azbazdar, “Köklü bir şirket olmak zamanın ruhuna ayak uydurmanın ve hep yeni kalmamızın önünde engel değil. Arşivimizde orijinal reçeteler, menüler, ilk rakı reklamları, Tekel’in üretimde kullandığı fudurlar, eski kadehler gibi birçok obje bulunuyor. NFT ile birlikte arşivimize kripto sanatı da ekledik” dedi.
Mey Diageo, geçtiğimiz Mayıs ayında da yeni nesil medya platformu Aposto’nun Apero bülteninde açık artırmaya çıkarılan dünyanın ilk rakı NFT’sini satın almıştı. Genç sanatçı Cenk Güngör’ün elinden çıkan NFT, Elon Musk’ı Mars’ta rakı içerken gösteriyordu.
—————————————————————-
Non fungible token (NFT) dijital sanat eserlerini ve koleksiyon ürünlerini tescil edilebilir ve satılabilir varlıklar haline getiren ve blok zinciri teknolojisi ile çalışan dijital bir sertifika olarak özetlenebilir.
Japonya viskisi Kamiki’nin de etiket ve şişe tasarımcısı olan Türk tasarımcı Erhan Özden (birkaç sene önceki röportajımızı bu linkten okuyabilirsiniz) Ankara Viskisi’nin 1964’te piyasaya çıktığında verilen gazete ilanını ve hemen ardından gelen 2. şişenin etiketindeki kurt simgesini kullanarak bir NFT yaratmış
Erhan’ın NFT sini Rarible adresinden görebilir ve satın alabilirsiniz.
Ben de NFT koleksiyonum için Rarible kullanıyorum ve aldığım ve mintlediğim eserleri Rarible hesabımdan takip edebilirsiniz. Dünyanın ilk viski temalı NFT’si de bana ait; bir süre önce Strathisla damıtımevi fotoğraflarımdan birini ve annemin beni ve arkadaşlarımı resmettiği bir tablosunu NFT olarak mintlemiştim.
Ankara Viskisi ile ilgili çok bilgi sahibi değilseniz sitemdeki yazımı okuyabilir, ilk kitabımdaki Ankara Viskisi bölümünü seslendirdiğim podcast’imi dinleyebilir veya Seriyal için çektiğimiz ve Ankara Viskisi’nin tarihini anlattığım youtube belgeselimizi ve The Viskici ile yaptığım röportajı izleyebilirsiniz.
Geçtiğimiz günlerde illüstratör Cenk Güngör’ün Apero Fanzin için hazırladığı dünyanın ilk rakı temalı NFT’si de satışa çıkmıştı. Benim de pey verdiğim açık artırmada bu eser de 0.54 ETH’a alıcı buldu. 0.54 ETH o dönemde 11.937 TL ediyordu ve alıcının Mey Diageo olduğu açıklandı. Fiyat 1937’de TEKEL’in kurulması ile üretilen ilk Yeni Rakı’ya gönderme yapıyor
Burkay Adalığ İlk Viski Temalı NFT: Strathisla
Erhan Özden Ankara Viskisi NFT si
Cenk Güngör Tesla Rakı NFT’si
Geçtiğimiz günlerde Lütfi Kırdar’da açılan Contemporary Istanbul sanat fuarında House of Brothers ekibi de “Türkiye’nin ilk fiziksel NFT Sergisi” ni açtı ve Feride İkiz’in NFT koleksiyonu “Crash” e ev sahipliği yaptı. Sergiyle ilgili tüm bilgileri Brothers1801 instagram hesabından izleyebilirsiniz.
Nisan ayının sonunda İrlandalı Kinsale Spirit Company, 20 yıllık bir İrlanda viskisi fıçısını NFT haline getirmiş ve 9976 USD fiyatla Open Sea olarak açık artırmaya sunmuştu.