Ardbeg Uzay Deneyi
Uzaya çıkan tek viskinin Ardbeg olduğunu biliyor muydunuz?
Bu hafta hepimiz SpaceX in uzaya gönderdiği yeni roketi ve Elon Musk’ın rokete bağlayarak uzaya gönderdiği arabası Tesla’yı konuştuk. Tüylerimiz diken diken olarak izlediğimiz bu tarihe geçecek olay bana da hemen 2015 yılındaki Ardbeg uzay deneyi ni hatırlattı.
Ardbeg ve NanoRocks ortak projesi olarak International Space Station’a gönderilen olgunlaşmamış bir Ardbeg viski örneği 1045 günlük yolculuğun ardından 12 Eylül 2014 günü dünyaya dönmüştü.
Ardbeg yaptığı bir açıklamayla deneyin sonuçlandığını duyurdu ve Ardbeg’in damıtım ve viski üretimi direktörü Dr Bill Lumsden’in konuyla hazırladığı bir raporu web sitesinde paylaştı. Web sitesine üyelikle girilebildiği için raporu slideshare hesabıma da eklemiştim.
Lumsden konuyla ilgili yaptığı açıklamada uzaya gönderilen şişenin dünyada kalan örnekten “belirgin olarak farklı” olduğunu ve odun örnekleriyle etkileşime giren viskide farklı bir kimyasal analizle karşılaştıklarını belirtiyor. Lumsden’in orijinal açıklaması “The space samples were noticeably different. When I nosed and tasted the space samples, it became clear that much more of Ardbeg’s smoky, phenolic character shone through – to reveal a different set of smoky flavours which I have not encountered here on Earth before. Ardbeg already has a complex character, but the results of our experiment show that there is potentially even more complexity that we can uncover, to reveal a different side to the whisky. Our findings may also one day have significant implications for the whisky industry as a whole. In the future, the altered range of wood extractions could lead scientists to be able to detail the ratios of compounds expected in whiskies of a certain age.”
Odun parçalarıyla etkileşime girmeyen Ardbeg incelendiğinde dünyada kalan kontrol örneğine benzer bir kimyasal profil görüyoruz
Odunla etkileşime giren Ardbeg’de ise linyin bileşikleri dünyadakine benzerken siringil bileşiklerinde belirgin bir fark var.
Bill Lumsden tadım notlarını da şu şekilde aktarıyor:
Control Sample – a.b.v. 58.4%, reduced to 26% for tasting
Aroma – Very woody, hints of cedar wood, sweet smoke and aged balsamic vinegar. Hints of raisins, treacle toffee, vanilla and burnt oranges. Very reminiscent of an aged Ardbeg style.
Taste – Dry palate, woody/balsamic flavours, sweet smoke and clove oil. A distant fruitiness (prunes/dates), some charcoal and antiseptic notes. The aftertaste is long, lingering and typically Ardbeg, with flavours of gentle smoke, briar wood, tar and some sweet, creamy fudge.
ISS Sample – a.b.v. 56.0%, reduced to 26% for tasting
Aroma – Intense and rounded, with notes of antiseptic smoke, rubber, smoked fish and a curious, perfumed note , like cassis or violet. Powerful woody notes, hints of graphite and some vanilla. This then leads into very earthy/soil notes, a savoury, beefy aroma, and then hints of rum & raisin flavoured ice cream.
Taste – A very focussed flavour profile, with smoked fruits (prunes, raisins, sugared plums and cherries), earthy peat smoke, peppermint, aniseed, cinnamon and smoked bacon or hickory-smoked ham. The aftertaste is pungent, intense and long, with hints of wood, antiseptic lozenges and rubbery smoke.
Bill’le son sohbetimizde yeni projesinin uzayda Ardbeg olgunlaştırmak olduğunu söylemişti. Bakalım Elon Musk gibi Bill Lumsden da bu vizyoner projesini hayata geçirebilecek mi?
Bu projeden esinlenen Japon viski firması da 2015 yılında uzaya viski örnekleri göndermişti.
Viskiye tadını ve kokusunu bu tablodaki kimyasal maddeler veriyor, mesela izoamil asetat oluştuysa viski muz kokuyor zira muza kokusunu veren kimyasal madde bu.
Fermantasyon sırasında açığa çıkan kimyasallar ilginizi çekiyorsa bu yazıma da göz atın.