Bağımsız Şişeleyici
Viskisini kendi üretmeyen, üretilmiş bir viskiyi fıçılı veya fıçısız olarak satın aldıktan sonra kendi marka ve etiketiyle şişeleyip satan firmalara bağımsız şişeleyici adı veriliyor

Bağımsız Şişeleyici (ing. independant bottler) kavramı viski kültürünü yeni keşfetmeye başlamış viskiseverler için fazla bilinmeyen bir kavram ve kafa karıştırıcı olabiliyor.
Bağımsız şişeleme kavramını anlamak için öncelikle “resmi şişeleme (official bottling)” kavramını da bilmek gerekiyor. Bildiğiniz gibi İskoçya’da damıtımevleri viskilerini damıttıktan sonra olgunlaşmak üzere depolarına alıyor ve belirli bir süre beklettikten sonra şişeliyorlar. Örnek olarak Glenfiddich damıtımevi kendine 12, 15 ve 18 i temel yıllar olarak seçmiş ve dünyada satılan Glenfiddich şişelerinin çok büyük bölümü resmi şişeleme olan bu şişeler. Talisker’in 10 yılı baz alarak sürekli Talisker 10 çıkarması, Lagavulin’in 16 yılı temel yıl olarak kabul ederek resmi şişeleme olarak Lagavulin 16 satması hep bu nedenle. Damıtımevinden resmi olarak Lagavulin 7, Talisker 13 gibi ekspresyonlar çıkmıyor.
Özellikle İskoçya’da öne çıkan bağımsız şişeleyiciler en temel tanımıyla “viskisini kendi üretmeyen, üretilmiş bir viskiyi fıçılı veya fıçısız olarak satın aldıktan sonra kendi marka ve etiketiyle şişeleyip satan firmalar” olarak özetlenebilir. Damıtımevlerinin şişelemeyi tercih etmediği yıl ekspresyonları veya akla gelmeyen malt viski harmanları gibi örnekler yarattıkları için bağımsız şişeleyiciler sektörde çeşitlilik yaratmak açısından çok önemli bir yere sahipler. Ülkemizde bir viskiseverin fıçı satın alıp kendi marka ve etiketiyle şişelemesi yasal olarak mümkün olmadığı için örneği bulunmuyor ancak İskoçya’dan İsviçre’ye, İtalya’dan Almanya’ya irili ufaklı yüzlerce bağımsız şişeleyici firma var.
Bu firmalar İskoçya damıtımevlerinden aldıkları fıçıları bazen firmanın deposunda bırakıyorlar, bazen de sadece alkolü alıp kendileri fıçılayıp kendi depolarında olgunlaştırabiliyorlar. Bu serbestlik nedeniyle bir firma mesela Caol Ila damıtımevinden aldığı bir fıçıyı sadece 5 yıl olgunlaştırdıktan sonra şişeleyebiliyor. Caol Ila damıtımevinin 12 yıllığın altında resmi bir şişelemesi olmadığı için “Caol Ila’da damıtılmış bir viski 5 yıl sonra nasıl bir lezzet ve renge sahip olur?” sorusunun tek yanıtı bağımsız şişeleyici bir firmanın şişesini tatmak. Bazı damıtımevleri de viskilerini mutlaka %40-43 gibi alkol oranlarına çektikten sonra resmi olarak şişeliyorlar. Merak ettiğiniz herhangi bir damıtımevinin cask strength (fıçı alkol gücünde) su katılmamış viskisi nasıl oluyor diye merak ediyorsanız yanıt yine bağımsız şişeleyicilerde.
Bağımsız şişeleyicilerde müthiş şişeler bulabileceğiniz gibi hayal kırıklığı yaratacak bir şişeyle de karşılaşmanız olası. Resmi olan her ekspresyonunu çok sevdiğiniz sizin için lovebrand haline gelmiş bir markanın bağımsız şişelemesini içtiğiniz zaman aynı lezzeti bulamayabiliyorsunuz. Farklı fıçılara alınması, olgunlaşma süresinin ve ortamının resmi şişelemelerden farklı olması nedeniyle benzer tadı bulamama riskiniz de var. Bu yüzden her bağımsız şişeleme iyi olacak diye bir kaide yok. Ancak bazı firmalar bu konuda öne çıkıyor ve resmi şişelemelerden bile iyi şişeler yaratabiliyor.
En ünlü bağımsız şişeleyiciler için Sonraki Sayfayı tıklayın