Ballantine’s Dikey Tadım
Gusto Viski Kulubü’nde sezonu Premium hatta Ultra Premium diyebileceğimiz harmanlarla kapattık. 2 uçuş halinde gerçekleştirdiğimiz tadımın ilk uçuşunda Ballantine’s ın 17, 21 ve 30 yıllık ekspresyonlarını denerken, 2. Uçuşta Chivas Regal’in amiral gemileri olan Gold 18, Royal Salute 21 ve 25’i tatma fırsatı bulduk. Bu tadım etkinliğinin hemen ardından aynı gece evde Ballantine’s Finest ve Ballantine’s 12 yo u da tadınca 5 şişeli bir dikey tadım gerçekleştirmiş oldum. Chivas’ları başka bir yazıya saklayarak Ballantine’s tadım notlarımı paylaşmak istiyorum.
Ballantine’s dünyanın en çok satan harmanlanmış viskilerinden biri (2014 verilerine göre Johnnie Walker’ın ardından 2. sırada). Pek çok firma formülünü açıklamadığı için harmanın içindeki tek maltları bilmek mümkün olamıyor, ancak çeşitli kaynaklardan topladığımız bilgiler doğrultusunda Ballentine’s ın içinde Glenlivet, Glen Burgie, Scapa, Glentauchers, Glendronach ve Miltonduff olduğunu söylemek mümkün. Harmanlanmış viskilerde etikete içindeki viskilerden en genç olanın yaşı yazılabildiği için 17, 21, 30 yazıldığında en genç fıçının bu kadar yıllık olduğunu bilebiliyoruz ve elbette bu da fiyatı etkiliyor.
Ballantine’s içinde kullanılan tek maltların yaş ve oranlarına göre farklı karakterde harmanlar sunuyor. Örnek vermek gerekirse Dave Broom’un “B” kategorizasyonuna göre Ballantine’s Finest “B1: Hafif ve Aromatik” Ballantine’s 17 yo ise “B2: Meyvemsi ve Baharatlı” sınıfında yer alan viskiler. 2010 yılında dünya travel retail pazarına sunulan Ballantine’s 17, 21 ve 30 un artık Türkiye’de de bulunabilen yüksek fiyatlı, süper lüks harmanlar.
Burun: Bebe bisküvisi hatırlatan tatlı bir burun. Çok derinden gelen ayakkabı boyası ve deri ağırlıklı sentetik bir havası da var. %40 alkollü olmasına rağmen alkolü burnu yakıyor.
Damak: Meyvemsi, oldukça dolgun bir damağı var, çok derinden narenciye ve is de geliyor, tatlı ve kurutucu nitelikte
Bitiş: Kısa-orta uzunlukta, çok tatlı, meyveli
Not: 85
Burun: Kuru üzüm, orman meyveleri, oldukça tatlı, 17 gibi yakıcı değil
Damak: Çok dolgun ve dengeli bir damağı var, burundan beklenmeyecek düzeyde baharatlı, tatlı sayılmaz, belirgin pekmez tadı alınıyor
Bitiş: Oldukça uzun ve baharatlı, beklentilerimin çok üstünde zengin ve tatmin edici bir bitiş
Not: 89
%40 alkol oranıyla şişelenmiş, muhteşem bir ahşap kutuda sunulan süper lüks bir harman. International Spirit Challenge’da Gold kazanmış ve Jim Murray’in 92 verdiği bir viski.
Burun: Çok kompleks bir burun; sandal ağacı, orman meyveleri, nem, antika ahşap, yoğun tahıl. 20 dakika bekleyince müthiş bir değişiklik gösterdi; adeta kurabiye pişerken fırını açmış gibi
Damak: Zengin ve dolgun ancak keskin köşeli bir viski. Kurutucu bir ahşap tadı alınıyor.
Bitiş: Oldukça uzun ve baharatlı, doyurucu bir bitiş
Not: 87
Dünyanın en çok satan harman viskilerinden olan ve fiyat olarak ilk üç premium viskiye göre çok daha uygun bir ekspresyon. %40 alkol oranıyla şişelenmiş
Burun: Tatlı, limon kabuğu, bolca vanilya ve hindistan cevizi, çok genç ve taze bir havası var.
Damak: Hafif baharatlı, diğer B1 grubu harmanlar gibi iç baymayan bir tatlılığı da var. Dolgun gövdeli. Keskin bir alkol tadı
Bitiş: Orta uzunlukta ve sıcak
Not: 81
Burun: Çok taze ve çimensi bir burun, derinden gelen deri ve nem notaları
Damak: Kardeşi Finest’a göre daha baharatlı, fındık
Bitiş: Kısa ve silik bir bitiş
Damağı çok tatmin edici olsa da bitişi bu kadar kısa olunca Finest’a göre 1 puan daha az vermek durumunda kaldım.
Not: 80
Ballantine’s Finest ve 12 yo elbette ki uygun fiyatlarıyla günlük içime daha uygun harmanlarken 17, 21 ve 30 çok kompleks lezzetler sunan özel şişeler. Ballantine’s 21 yo ve Ballantine’s 30 yo arasında gidip gelsem de daha dengeli ve baharatlı damağıyla Ballantine’s 21 yo “damak farkıyla” bu tadımın kazananı oldu benim için.
Bu tadımda 5 ekspresyonuyla tattığım Ballantine’s ın ürün portfolyosunda Ballantine’s 40 yo ve Ballantine’s Limited adlı iki 2 süper lüks harmanı da bulunuyor. En kısa zamanda da onları denemek dileğiyle.
Slainte!