Etil Alkol Satışına Para Cezası
Yeni yasa tasarısıyla etil alkol satışına para cezası öngörülüyor
Bugün yayınlanan bir habere göre yeni bir yasa teklifiyle etil alkol satışı yapan ya da satan işletmelere 20 bin liradan 100 bin liraya kadar değişen tutarlarda idari para cezası kesilecek.
Yeni yasa tasarısı ile saat 22:00 ila sabah saat 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan iş yerlerine verilen para cezalarında da artış öngörülüyor ve 65 bin lira ila 320 bin lira arasında değişen tutarlarda para cezası kesilecek. Teklife göre ayrıca bu yasağı 5 yıl içerisinde 3 kez işleyen iş yerlerinin tüm perakende alkollü içki ve açık alkollü içki satış ruhsatları iptal edilecek.
(Haber kaynağı: https://tr.sputniknews.com/turkiye/202006251042321461-yeni-yasa-hazirligi-gece-alkol-satana-320-bin-lira-ceza/ )
Bildiğiniz gibi etil alkolle ilgili düzenleme 2017 yılında gelmişti ancak uygulamada sıkıntılar yaşanıyordu. 2017’de çıkan yasaya göre evde içki olarak tüketimi önlemek amacıyla piyasaya arz edilen etil alkollerin etiketinde “gıda amaçlı kullanılması uygun değildir” ifadesi yer alması zorunluluğu getirilmişti. Ayrıca piyasaya arz edilen etil alkolün içine belli oranda denatonyum benzoat katılarak acılaştırmak ve içilemez hale getirmek öngörülüyordu.
Yasanın üstünden 3 yıl geçti ve hala melastan üretilen ve üretim amacı içmek olmayan etil alkole anason yağı katarak rakı, meşe talaşı / aroma katarak viski ürettiğini düşünen ve bunları içerek sağlığını riske atan pek çok kişi bulunuyor. Bakalım yeni yasa bu tür içkilerin tüketimine nasıl bir etki gösterecek.
…
Bu şekilde bir düzenleme faydalı görünüyor; ancak yasaklı ortamlarda hele de vergi yükü nedeniyle içki fiyatları çok yükselmişken bunun büyük riskleri de var.
Yasağın olduğu ortamlarda kontrolsüz tüketimin daha beter sonuçlara yol açmasının tarihten pek çok örneği bulunuyor:
17 Ocak 1920’de yani tam 100 yıl önce Volstead Act devreye girdi ve Büyük Amerika İçki Yasağı (Prohibition) başladı. 1933 e kadar tam 13 yıl sürecek bu talihsiz süreçte içki tüketimi azalmadığı gibi arttı, içki merdiven altına indi, kaçakçılık tavan yaptı, viski “ilaç” statüsünde reçeteyle alınabilen bir içki haline geldi. Al Capone gibi gizlice Kanada’dan viski geçiren gangsterler ve mafya servetlerine servet kattı. İnsan sağlığını hiçe sayan insanlar endüstriyel etil alkolü halka normal içkiymiş gibi sattı. Devletin tatsız maddeler ve metil alkol katarak içilmez hale getirmeye çalıştığı bu alkolleri bile içki diye pazarlayanlar olduğu için 1933 e kadar 10.000 kişi metil alkol zehirlenmesine bağlı nedenlerle hayatını kaybetti
…
İçki yazarı ve eğitmeni bir doktor olarak içkilerin keyif almak için sorumlulukla tüketilmesi gereken bir madde olduğunu tekrarlıyor ve daha ucuza getireceğiz diye sağlığınızı tehlikeye atmamanızı hatırlatmak istiyorum. İçecekseniz lütfen bandrollü içkileri tercih edin.
Alkolün sağlığa zararları yazımı henüz okumadıysanız lütfen okuyun
Sağlıklı günler