Harman Viskiler
Harman viskiler (İng. Blended Whisky) dünya viski tüketiminin %92’sini oluşturan en geniş kategori olmasına rağmen biz viski kültürü yazarlarının biraz ihmal ettiğimiz bir alan. Bir süpermarkete gittiğinizde, hatta küçücük bir Tekel büfesine girdiğinizde sizi karşılayan J&B, Chivas Regal, Ballentine’s, White Horse, Johnnie Walker, Vat69, Dewar’s, vs gibi markaların hepsi harman viski ve biraz daha ayrıntılı incelenmeyi fazlasıyla hak ediyorlar.
Genel Bilgiler ve Tarihçe:
Öncelikle harman viskinin tanımıyla işe başlamamız gerekiyor. İskoç viski yasalarına göre:
Harmanlanmış İskoç Viskisi: İskoçya sınırları içinde 2 ya da daha çok damıtımevinde üretilmiş en az 2 viskinin belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen İskoç viskisidir.
Bu tanımı verince bir yanlış anlaşmaya da izin vermeyelim. Harman viskiler sadece İskoçya’da üretilmiyor; dünyanın herhangi bir yerinde, üretilen farklı türde viskilerin karıştırılmasıyla (harmanlanmasıyla) elde edilen her viski “harman viski” olarak adlandırılıyor.
Viski kanunları harmanlanmış bir viskinin içinde hangi viskiden hangi miktarda bulunduğunun yazılmasını gerektirmediği için çoğu harmanın tam formülünü malesef bilemiyoruz. 1853 yılında Usher’ın Glenlivet tek malt viskisini temel alarak yarattığı Usher’s Old Vatted Glenlivet tarihteki ilk başarılı harman viski olarak biliniyor. İlerleyen dönemde “başharmancı” lığın bir meslek dalı olarak gelişmesi ve pek çok markanın kendi harman viskilerini üretip dünyaya pazarlamasıyla harmanlama kavramı gelişiyor ve bugünlere kadar sürüyor. Ancak genel kural olarak harmanlanmış viskilerin içinde 15-40 kadar tek malt viskinin olduğunu, hacmin geri kalanının tahıl (ing Grain) viskilerle tamamlandığını söylemek mümkün.
Harmanlama ve harman viski pazarlaması diyince akla gelen en ikonik markalardan biri elbette ki Johnnie Walker. 1910-20 lerde bile 70 e yakın ülkede satışta olan, dünyanın ilk uluslararası viski markası olan Johnnie Walker’ın harman viski portfolyosunun (Red, Black, Double Black, Green, Gold, Platinum, Blue) günümüzdeki başarısı da o günlerdeki liderliğine ve hala aynı kalitede müthiş harmanlanmış viskiler üretmesine dayanıyor.
Harman viskilerin formülünde sadece bakır imbiklerde üretilen tek malt viskiler yer almıyor, hacmin büyük bir bölümü de tahıl viskisi olarak adlandırdığımız ve buğday, çavdar, vs gibi değişik tahıllardan Coffey imbiği kullanılarak sürekli damıtım tekniğiyle üretilen viskilerden geliyor. 1830 yılında İrlanda’da Aeneas Coffey tarafından icad edilen sürekli damıtım (continous distillation) tekniğinde imbik diyince ilk anda gözümüzde canlanan armut şekilli bakır imbikler değil, sütun şeklinde, büyük miktarlarda ve durmadan viski üretebilen Coffey imbiği kullanılıyor ve bu imbiğin icadı harman viskilerin doğuşu ile ilgili en önemli kilometre taşlarından biri.
Harman Viskilerin Tadım Karakteristikleri için Sonraki Sayfa’yı tıklayın