Konuk Yazar: Muhsin Keskin Japonya Viskileri
Viski tutkunu dostumuz Muhsin Keskin Japonya izlenimlerini Meleklerin Payı takipçileriyle paylaştı
Türkiye’nin en başarılı avukatlarından olan viski tutkunu dostumuz Muhsin Keskin geçtiğimiz hafta Japonya’daydı. Bu gezisini Japon viskilerini keşfederek değerlendiren Muhsin Keskin harika notlar almış ve Meleklerin Payı’nda paylaşmama izin verdi. Çok teşekkür ediyorum:
“Geçen haftaki Japonya seyahatinin viski bilgi-görgüme büyük katkısı oldu. Aklımda kalan enteresan noktaları burada da paylaşmak istedim.
Öncelikle, Japonlar’ın viski içme ritüelleri hiç bana göre değil. Burada zevkleri eleştirenlere çok karşı çıkmışlığım var ama bu sefer de aynısını yapmak durumundayım. Özellikle belirtmezseniz, viskiyi ağzına kadar buz dolu uzun su bardağında getiriyorlar. Viski daha gelmeden ciddi oranda seyrelmiş oluyor; tadı-tuzu kalmıyor. Aşağıdaki fotoğraflarda örneğini görebilirsiniz. Böyle içtikten sonra, bu kadar rafine, muazzam rayihalı viski yapmanın ne alemi var!
Bir başka viski ritüelleri, “high ball” dedikleri kokteylimsi. Yine ağzına kadar buz dolu uzun su bardağına soda basıyorlar. Bence viski ziyanı!
Barları viski konusunda çok zengin. Sadece Japon viskileri değil, koleksiyon parçası İskoç viskilerini rahatça bulabiliyorsunuz. 70’lerde Amerika’da üretilen ve zaman içinde ufaktan kült haline gelen I.W. Harper’ın tüm üretimini satın alıp Japonya’ya getirmişler. Amerika’da müzayede ürünü sayılan viski, Japonya’da barlarda rahatlıkla bulunuyor.
İnsanlar açık havada sadece belli yerlerde tütün ürünü tüketebiliyorken, barlarda türün ürünü tüketimi serbest. Viskiyi puroyla içmeyi sevenler için harika bir ortam var. Hemen her barda iyi bir puro seçkisi de bulabiliyorsunuz.
Japonya çok pahalı bir ülke. Tokyo ülkenin kalanından pahalı. Yeme-içme özel olarak pahalı. Viski pahalı; otel barları çok pahalı. Standart bir Japon viskisi ile standart bir puroyu 200 TL civarına içiyorsunuz. Bir dram (onlar shot diyor) viskinin 900 küsür TL’ye satıldığını gördüm (30 yıllık Hibiki).
Viskiyi dönüşte havaalanından alırım diye düşünürseniz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. THY’nin kullandığı terminalin mağazası çok küçük ve çok sınırlı viski çeşidi satıyor. Satılanları büyük kısmı üst fiyat grubunda, yaşlı viskiler. Bunların bir kısmı da fotoğraflarda göreceğiniz üzere “sold-out” durumda. Ben bahtıma Suntory Old Whisky düşürebildim. Tadım notlarımı bilahare paylaşacağım.
Son olarak, Japonlar viskilerini bizim umursadığımız kadar umursamıyorlar. Viski tüketimleri gayet fazla ama bizdeki gibi bir ilgi-alaka, takdir söz konusu değil. Taketsuru’nun hayatını anlatan pembe dizi yayınlanmaya başladığından beri bu durum hafif değişmeye başlamış ama biz onlardan hala kat be kat “fan”ız. Japon viskileriyle ilgili her muhabbet açtığımda, tek konuşan ben oldum. Birkaç sefer, “bu kadar şeyi nereden/neden biliyorsun” tepkisi aldım. Ellerindeki hazinenin hiç farkında değiller”
Muhsin Keskin
Japon viski kültürünü harika aktardığı yazısı için çok teşekkür ediyorum. Benim Japon Viskileri yazıma ve Japon viskileri tadım notlarıma da göz atmayı unutmayın.