Koronavirüs Alkol ve İçki Kullanımı Araştırması
Koronavirüs Alkol ve İçki Kullanımı Araştırması sonuçlandı. 2069 kişinin katıldığı anket karantina döneminde içki tüketimi ile ilgili çarpıcı veriler sundu.
Salgın nedeniyle bazen içki bazen dezenfektan olarak sürekli alkol konuşmaya başladık. Koronavirüsten korunmak için kaçak alkol içip ölenler bile oldu. Geçtiğimiz hafta bir Koronavirüs Alkol ve İçki Kullanımı Araştırması yaparak kafamdaki oluşan bazı sorulara yanıt bulmaya çalıştım.
MEPA Consultancy tarafından yürütülen Koronavirüs Alkol ve İçki Tüketimi Araştırması 29.03.2020-03.04.2020 tarihleri arasında 1 hafta süreyle sosyal medya kanalları üstünden yürütülen bir anket çalışmasıdır. Herhangi bir yaş / sosyoekonomik hedefleme yapılmamıştır ve pazar araştırması değildir. Ankete toplam 2069 kişi katılmıştır.
Anketin başlangıcında yapılan uyarı metniyle, Mart ayında koronavirüs salgını ile #EvdeKal çağrılarının maksimum olduğu ve sosyal izolasyon kurallarının aktif olduğu 2 haftalık dönem düşünülerek yanıt verilmesi talep edilmiştir. “Alkol” ve “İçki” kelimeleri tanımlanarak karışmaları önlenmiştir.
Anketin tam raporu bu linkten indirilebilir. Aşağıda bazı çarpıcı sonuçlara yer verilmiştir.
Karantina Evde İçki Tüketimini Artırdı
2069 kişiyle yürütülen Koronavirüs İçki ve Alkol Anketi çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Sosyalleşmenin içki tüketiminin en önemli etmenlerinden biri olduğunu gösteren çalışmada bazı konularda bilgi eksikliği de öne çıktı. Süreçte Twitter ve TV en çok kullanılan bilgi kaynakları olarak öne çıktı. 10 kişiden 7 si kolonya satın aldı
- Katılımcıların % 36’sı son 2 haftada içki tüketimlerinin azaldığını belirtti. %33.2 arttı derken %30.8 “aynı kaldı” verdi. “Azaldı” toplam yanıtları “Arttı” ve “Aynı Kaldı” yanıtlarından fazla olsa da kırılımda ilginç sonuçlar ortaya çıktı
- Toplam yanıtlarda içki tüketiminde azalma eğilimi görülse de “Sürekli evde olduğum için içki tüketimim arttı” diyenler en büyük dilimi oluşturdu
- Sağlık nedenleriyle tüketiminin azaldığını belirten kesimin varlığı bilinçli bir içki tüketimine işaret etmektedir.
- Sosyalleşmenin içki tüketiminde çok önemli bir etkisi olduğu net olarak ortaya çıkmıştır.
- Son 2 haftada tüketilen içkilerin sorulduğunda büyük çoğunluk viski yanıtı vermiştir (%40.4). Viskiyi sırasıyla %18.2 yle Bira, %17.1 le Şarap ve %12.7 ile Rakı takip etmiştir.
Ankete katılım meleklerinpayi.com ve sosyal medya kanalları üstünden olduğu için en çok tüketilen içki olarak viski yanıtının çıkması beklenebilir bir sonuçtur.
2019 da yürütülen ve 2137 kişinin katıldığı benzer bir içki tüketim araştırması ile karşılaştırma yapıldığında ilginç sonuçlar çıkmaktadır. Viski benzer bir dilim teşkil ederken (%35.6 > %40.4) şarapta belirgin bir artış (%10.9 > %17.1), rakıda belirgin bir düşme (%21.8 > %12.7) izlenmektedir.
Viskide izlenen %5 lik artış meleklerin payı kanallarının sosyal medya iletişimi ve Aralık ayında yayınlanan Meleklerin Payı: Bir Viski Macerası kitabının etkisi olarak değerlendirilebilir. Şaraptaki artış salgın döneminde katılımcıların sağlık endişeleri nedenleriyle daha düşük alkollü içkilere yönelmiş olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Bira tüketiminin de sosyalleşmeyle yakın ilişkisi bira tüketimindeki azalmanın nedeni olarak görülebilir. Rakı da genellikle bir sofra eşliğinde ve eş/dostla tüketilen bir içkidir. Rakıdaki düşme sonraki sorularda da belirgin olarak görülebilen azalma sebebi “Dışarı Çıkıp Sosyalleşememek” yanıtıına bağlı olabilir. İçki tüketiminin azalma nedeni olarak %10.5 luk bir kesim “lüks tüketimi azaltmak” yanıtı vermiştir. Rakıdaki son 6 aylık fiyat artışları da rakı tüketimindeki azalmanın bir nedeni olarak yorumlanabilir.
- Katılımcılar son dönemde kolonya ve dezenfektan alışverişi büyük ölçüde arttı. 10 kişiden 7 si kolonya, 10 kişiden 6 sı dezenfektan satın aldığını belirtti. Her ikisini de satın alma oranı da oldukça yüksekti
- İçki içmenin bağışıklığa ve virüse etkilerinin sorulduğu soruda büyük çoğunluk doğru yanıtları vermiş olsa da, “İçki içmek koronayı öldürür” “İçki içmek bağışıklığı güçlendirir” yanlış cevaplarını verenlerin oranı da beklenenin üstündeydi (öldürür diyen 153 kişi, bağışıklığı güçlendirir diyen 198 kişi) Doğru cevaların büyük bir yüzdeyi oluşturması anketten önce yayınladığım bu yazıyla ilgili olabilir.
- Süreçte TV ve Twitter koronavirüsle ilgili ana bilgi kaynakları olarak öne çıktı. İçki ve alkolün etkileriyle ilgili bilgi kaynağı olarak TV ve gazetenin daha az belirtilmesi bu mecralarda içki / alkol haberlerinin kısıtlılığıyla ilişkili olabilir
- Süreçle ilgili daha bilgilendirici bir veri akışına ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır
ANKET SONUÇLARI BASINDA DA YER BULDU
https://odatv4.com/evde-oturanlar-kendini-bakin-neye-verdi-06042024.html
https://www.haberbuldum.com/yasam/karantina-evde-icki-tuketimini-artirdi-h327662.html
https://www.kapsamhaber.com/medya/karantina-icki-tuketimini-artirdi-mi-h57972.html
http://www.krttv.com.tr/gundem/carpici-koronavirus-anketi-h31954.html