LAPHROAIG Damıtımevi
Bu sene 200. yaşgününü kutlayan Laphroaig Damıtımevi (okunuşu “lafroyg”) Islay adasının en uzun süredir çalışan damıtımevlerinden biri.
Laphroaig yılda 3.3 milyon litrelik bir kapasiteyle üretim yapıyor ve dünyanın en çok satan tek maltları arasında 7. sırada. Dünyanın en çok satan Islay viskisi sıfatı da uzun yıllardır Laphroaig’in elinde. Kurulduğu 1815 ten 1954 e kadar aile işletmesi olarak kalan Laphroaig daha sonra el değiştiriyor ve önce Allied Distillers da ve en son olarak da Beam Suntory’de kalıyor.
Üretiminin %15 ini kendi maltlayıp turbaladığı arpalarla yapan Laphroaig dışarıdan da arpa alıyor. Kendi üretimleri olan 40-60 ppm fenol düzeyine sahip maltları başlıca malt tedarikçisi olan Port Ellen’dan aldığı 35-45 ppm lik maltlarla karıştırıyor. Laphroaig, Killbride’ın turbalı sularını ve Machrie Moss’ta elle kesilen turbaları kullanıyor . Laphroaig’de bir adet paslanmaz çelik mayşe tankı, 6 adet de fermentasyon (washback) tankı bulunuyor. Damıtım iki aşamalı bir süreçte yürütülüyor ve 3 adet düşük alkol 4 adet de yüksek alkol imbikleri var. Damıtımevinin karakteristik tadım özellikleri turba isi ağırlıklı, yosun ve tuz notaları veren hafif meyvemsi, yoğun gövdeli kompleks viskiler.
Laphroaig oldukça zengin bir ürün yelpazesine sahip ve sürekli de markalarına yenilerini ekliyor. Standart ürün gamında 10,18 ve 25 yıllıkların yanısıra Quarter Cask gibi YBV (NAS) şişeler de var. Farklı fıçılarla deneyler yapma akımına Laphroaig de kayıtsız kalamadığı için Pedro Ximenez şeri fıçılarında bitiş yapılan Laphroaig PX, eski burbon ve yeni Amerikan meşesi fıçılarda çifte olgunlaştırılan Laphroaig QA (adını Quercus Alba: Beyaz Meşe den alıyor) gibi ekspresyonları özellikle free shoplarda çok görüyoruz. Marka Porto şarabı fıçıları bile kullanıyor ve 2008 yılında Galce “kardeşlik” anlamına gelen Laphroaig Carideas i piyasaya sundu. (Cairdeas “karces” diye okunuyor, kardeş kelimesiyle benzerliği şaşırtıcı)
1994 yılında Friends Of Laphroaig fan grubunu kuran markanın 165 ülkeden 470.000 üyesi var, her üyeye adada 0.09 m2 lik bir toprak parçası hediye eden marka bunu da üyelerine verdiği bir “pasaport” la kanıtlıyor. Elbette ki adada ben de bir parsele sahibim, kutuların içinden çıkan kartları sakın atmayın ve oradaki kod numarasını kullanarak web sitesinden adınızı yazdırın ve Islay’da arazi sahibi olun! :)
Her zaman farklı ve innovatif projelerle adından bahsettirmeyi başaran Laphroaig’in son kampanyalarından biri viskiseverlerin Laphroaig le ilgili düşüncelerini paylaştıkları Opinions Welcome kampanyası; sosyal medyayla da entegre edilen kampanya çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Islay’daki damıtımevinin denize bakan duvarında Meleklerin Payı adını görmenin keyfini yaşamıştık. (Kampanyanın ayrıntılarını daha önce yazmıştım)
Her sene Londra’da katıldığım The Whisky Live ve The Whisky Show un da etkisiyle Laphroaig’in neredeyse tüm ekspresyonlarını tatma şansı buldum ve favori Islay markalarımdan. Meleklerin Payı viski kulübü Maltın Günü’nde de gerçekleştirdiğimiz Laphroaig özel gecesinde de hem damıtımevinin 200. yaşını kutlamış hem de Laphroaig 25 (2012 şişeleme), Laphroaig An Cuan Mor, Laphroaig QA, Laphroaig Quarter Cask ve Laphroaig 10 u ardarda tadarak karşılaştırmalı tadım notu almıştık. O yazıma da göz atmanızı öneririm.
Bu yazılarım da ilginizi çekebilir:
Turbanın viski üretimindeki önemi