Maltın Günü Viski Kulübü ÜyeleriMaltın Günü Üyeleri
Maltın Günü Viski Kulübü 11 viskiseverin bir araya gelerek viski tadımı yaptığı, viski kültürü üstüne bilgiler paylaştığı özel bir kulüptür.
Burkay Adalığ
Dr Burkay ADALIĞ, viski ile üniversitede okuduğu 1990’lı yıllarda tanıştı. Farklı marka ve türde viskilerin değişik lezzetler barındırdığını farkederek viski kültürü üstüne kaynak toplamaya, okumaya ve araştırma yapmaya başladı. Türkiye, İskoçya ve İrlanda’da çeşitli tadımlarda yer alarak, damıtımevlerini ziyaret edip viski üretimini yerinde görerek ve Gusto Dergisi tarafından düzenlenen viski kurslarına katılarak deneyimini artıran Adalığ, 2013’te Türkiye’de viski kültürü üstüne çok fazla kaynak olmadığını farkederek deneyimlerini bir blogda paylaşma kararı aldı. www.meleklerinpayi.com adresinde Türkiye’nin ilk viski blogunu kuran Adalığ kısa sürede viski üstüne en geniş Türkçe online içeriği yaratmayı başardı ve Twitter ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarının da büyük ilgi görmesi ile International Whisky Bloggers grubuna kabul edildi. Meleklerin Payı 2015 International Whisky Competition da Whisky Blogger of the Year finalistleri arasında yer aldı. Burkay Adalığ 2014 Aralık ayında Maltın Günü Viski Kulübü’nü ve 2015 yılında Facebook’ta 1000 üyeyi aşan Viski Tutkunları grubunu kurdu. Burkay Adalığ Maltın Günü’nün yanısıra İstanbul Viski Dostları ve Gusto Viski Kulübü üyesidir.
Uluslararası bir ilaç firmasında global medikal direktör olarak kariyerini sürdüren Dr Burkay Adalığ viski tadımları yapmaya, deneyimlerini paylaşmaya ve yeni viski dostları edinmeye devam ediyor.
Atakan Özdemir
Kimya mühendisi olan Atakan Özdemir 1990’lı yıllarda fakültede distillasyon kolonlarının çalışma ve tasarım prensiplerini çalışırken, gübreden etil alkol üretmeyi deniyordu. İçki üretim teknikleri ile ilgilenmesi o döneme denk gelir. Distillasyon prosesi ile üretilebilen en heyecan verici sıvının viski olduğunu gördüğünde işin üretim tekniklerini adım adım araştırmaya ve çalışmaya başladı.
Bu araştırma sürecinde viski üretiminin teknik bilgi ve deneyimin yanı sıra sanatsal bir bakış açısı da gerektirdiğini gördü. Halen idealize edilmiş viskinin üretilmediğini düşünüyor. Tüm viski severler gibi Atakan da o idealize lezzetin peşinde ama onu hiç bulmamayı ümid ediyor.
Kendine has bir yöntemle tadım notları tutuyor. Günün birinde bunları kitap haline getirme hayali var.
En çok anlamaya gayret ettiği konu viskinin kimyası ve üretim teknikleri. Daha fazla distillasyon işlemi kullandıkların dolayı olsa gerek İrlanda viskilerine karşı özel bir ilgisi var. Tadım notlarını ve viski kültürü yazılarını www.viskidefterim.com adresinde topluyor.
Liverpool Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesine sahip olan Atakan çok uluslu bir ilaç şirketinde Türkiye OrtaDoğu ve Afrika’dan sorumlu iş geliştirme ve projeler direktörü olarak çalışıyor. Aynı zamanda kısa adı AkorD olan Afet Koordinasyon Derneği’nin kurucu başkanı ve halen bu görevine de devam ediyor.
Islay ve Bourbon’a tutkun bir viskiseverdir. Bilginin paylaşımına karşıdır ve çiçekli böcüklü tatlardan hazzetmez.
Cem Sakarya, bu yolculuğa ortaokul son sınıfta kolalı, bol buzlu viski içerek başladı. Sonra en yakın arkadaşlarından biri dedi ki, viski likörü diye birşey varmış, gel onu içelim. Çok uzun seneler viski likörü en sevdiği içecek oldu. Bir gün, niye likörünü içiyorum ki, viskinin kendisini içeyim dedi ve o zaman gerçekten bu müthiş kültürle tanıştı.
Bu yolculukta şu an geldiği yer; Islay bölgesinin turba etkisi yoğun kokuları ve tatlarından oluşan viskileri. Cem’in bundan sonraki viski durağı neresi olacak, hep birlikte göreceğiz.
Cem, işletme mezunu, İstanbul’da yaşıyor, evli ve 2 çocuk babası, viski tatmadığı zamanlar bisiklete binmeyi ve seyahat etmeyi çok seviyor. www.viskiicicem.com blogunda viskiyle ilgili beğendiği bilgileri hem kendisi hem de viskiseverler için tutmaya çalışıyor. En önemlisi, bu viski kültürü sayesinde yeni dostlar kazanmaktan büyük keyif alıyor.
Onur Şanlı
Onur ŞANLI, viski ile üniversite yıllarında tanışmış olsada, viski kültürü üzerine araştırmaya ve bilgi edinmeye son yıllarda başlamıştır. Özellikle son dönemde, Maltın Günü ekibi ile birlikte farklı konseptlerdeki tadımlara katılmakta ve halen ekibin bir parçası olarak, tadım günlerinde farklı viskileri keyifle deneyimlemeye devam etmektedir. Puro ve viskinin ayrılmaz ikili olduğunu düşünenlerden biri olup, geniş puro kolleksiyonunun yanında, genellikle islay bölgesinin isli dokusuna sahip viskilerini tercih etmektedir.
İnşaat mühendisi olan Onur ŞANLI, yüksek öğretimini yurtdışında tamamladıktan sonra, yine yurtdışında bu alanda faaliyet gösteren özel bir şirkette yönetici olarak çalışmaya başlamıştır. Yelkenciliğin yanı sıra, bol bol seyahat etmekten ve ailenin diğer üyeleri ile birlikte müzik yapmaktan keyif almaktadır.
Işıtan Gün
Viskiyle ilgili ilk anısı, dedesinin evindeki (herhalde) seksen santim yüksekliğindeki White Horse şişesi.
Onunla ilk tanışması ise, üniversite yıllarında fırsat buldukça içtiği ve o tarihlerde “harika” diye addettiği J&B ile oldu.
Hakkında ilk kez, yine üniversite yıllarında bir gazetenin Pazar ekinde çıkan tam sayfa Malt Viski tanıtımını okuduğunda ciddi düşündü. Zor telaffuz edilen o marka isimlerini aklında tutmaya çalıştı. Başaramadı.
1999 yılında, Lexington Avenue ile 26. sokağın köşesindeki müdavimi olduğu Fitzgerald’s adlı İrlanda pubında Maker’s Mark’la tanıştıktan sonra not defterine şu cümleyi karaladı:
“İyi viskiler içerek bir yerlere varılabilir.”
Işıtan Gün, iktisatçı. Yelken ve deniz aşığı. Şu anda İstanbul’da debeleniyor. O yere varmaya çalışıyor.
Varol Döken
Reklam yazarı olan Varol Döken, viskiyle 1998 yılında boş bir otoparkta kuzeninin aldığı J&B -6 şişesi sayesinde tanıştı. Yıllar sonra ilk sahip olduğu malt viski Glenlivet ile bu tanışıklık başka bir boyuta geçti. 2013 yılında keşfettiği Meleklerin Payı blogu sayesinde hangi viskiyi neden sevip neden sevmediğini anlamaya başladı. Gusto Viski Kursu’nda aldığı giriş eğitimi ile amatör bilgisini bir sertifikayla taçlandırdı. Bugüne kadar denedikleri arasında en sevdiği viskiler Ardbeg Uigeadail, Glenmorangie Lasanta ve Maker’s Mark, günlük viskisi ise Jameson olan Döken’in hayatındaki kafa karışıklığının viski seçimine de yansıdığı görülebilir. Viski dünyasındaki serüvenin hiç bitmeyeceğini bilerek ”aslolan yolculuktur varılan nokta değil” felsefesiyle imkanları ölçüsünde yeni viskiler keşfetmeye devam etmektedir.
Onur Şimşekçi
Marmara Üniversitesi Ekonometri mezunu olan Onur viskiyle geç tanışıp ama vazgeçemeyenlerden. Birgün single malt tadıp aşık olunca araştırmaya başladı ve izler onu Maltın Günü ekibine götürdü ve konunun kültürüne vakıf olmaya başladı. Viskinin sadece tadına değil üretilme aşamalarına da hayran olan Onur daha çok tadılacak viski ve daha çok öğrenilecek bilgi olduğuna inanıyor.
Önceden uluslararası FMCG firmalarında da çalışmış olan Onur halen telekomunikasyon sektöründe pazarlama yöneticisi olarak görev yapmaktadır.
Ebru Bayramoğlu
Çocukluğunda abisine özenip önce otelci sonra da F&B ci olmaya karar verdi. Bunun için okullar okuduktan sonra bir de evde özel dersler aldı. Şarapla ilişkisi restoran işletmeciliği sırasında zirve yapmışken, bir gün patronu “Glenmorangie” diye bir viski istedi . “Tek buzla mı” diye sorma gafletinde bulundu. İlk utanmasını orada yaşadı. Patronu “bu bir malt viski buz koyarak içilmez, sakın bir ortamda sorma bunu” dediğinde 34 yaşındaydı ve bu yolculuğu öğrenmeye karar verdi .
Mehmet Yalçın’ın viski kursu mailine düştüğü gün gitmeye karar verdi ve ilk ders gününde uzun zamandır takip ettiği “Meleklerin Payı” ile tanıştı . Yolculuk sırası “Maltın Günü”ne taşındı ve her bireye gönülden bağlandı . Grubun tek kadın üyesi olmak ayrıca hoşuna giden ve kendini özel hissettiren nedenlerden bir diğeri.
İkizler burcu olması dolayısıyla en sevdiği viskiler tamamen ruh haline göre değişiyor. Soğuk sevmeyen yapısı dolayısıyla Islay adası viskileri ön sıralarda. Sherry ve Rom fıçıları gibi hafif ‘’ tatlı ‘’ nüanslar sunan viskiler de özel ilgi alanı. Sıcak yaz günlerinde buzlu bir burbona asla hayır demez . Japon viskilerinin zarif özelliklerine hayran ve İrlanda viskilerini de en az iki kedisi kadar sever .
Eve gelen misafirleri blend viskilerine yönlendirmesi tamamen bir dedikodudur .
Hedefinde, öncelikle ‘’ben viski sevmem ‘’ diyen kadınları sonra da erkekleri doğru viski ile tanıştırıp kaynaştırmak var . Bu konuda yol kat etmeye başladı .
Özel bir şirkette Yiyecek ve İçecek , Organizasyon yöneticisi olarak çalışıyor . Kısa hedefleri arasında İskoçya ve Japonya viski damıtımevleri yerinde incelemek var .