Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Malternatif bölümümün bu seferki konuğu tam 47 botanik ürünle aromalandırılan bir craft cin olan Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Viski dünyasının en ünlü maymunu Monkey Shoulder ise cin dünyasının en ünlü maymunu da Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin eczaneden alınmış gibi görünen mantar kapaklı şık şişesi, eski İngiliz pullarını hatırlatan etiketiyle çok dikkat çeken ve son yılların en çok konuşulan craft cinlerinden. Monkey 47, Almanya’nın Kara Orman (Black Forest) bölgesinde üretilen bir Dry Gin ve çok zengin damağıyla sitemin Malternatif bölümünün yeni konuğu olmayı hak ediyor.
Rönesans Yerine Cinesans
70 ve 80’lere kadar altın çağlarını yaşayan cin, 90’larda ve 2000 lerde votka ve viskinin büyük gelişme göstermesiyle bir süre popülerliğini kaybetse de 10 yılda tekrar parlamaya başlayan bir içki türü. Neredeyse her gün yeni markalar ortaya çıkıyor ve dünya alkol pazarında çift haneli büyüme gösteren içkilerden bir tanesi. Sadece İngiltere’de geçen sene 250 yeni cin markası ortaya çıktı. Portekiz ve İspanya gibi cinin çok sevildiği ülkelere gittiğimde yüzlerce çeşit cinin sunulduğu cin barları gitmeyi en sevdiğim barlar arasında. (Lizbon’a yolunuz düşerse Taberna Moderna’ya uğramadan dönmeyin). İskoçlar viskiden çok cin içtiği için Edinburgh seyahatlerimde de çok farklı cinler deneyebiliyorum. Cin çılgınlığı bu sene Whisky Live’ı da etkiledi ve tarihinde ilk kez bu mart ayında Londra’da katıldığım Whisky Live’a kardeş etkinlik olarak Gin Live London da düzenlendi. Orada tattığım bazı cinlerin tadı hala damağımda.
Cin dediğimiz içki “tarımsal etil alkolün ardıç meyveleriyle aromalandırıldığı, ardıç tadı baskın bir distile içki”. Oldukça genel bir tanım olduğu ve cin üretirken içine katılabilecek diğer bitkisel ürünler, baharatlar ve meyveler (bunların hepsine birden botanik ürünler diyelim) ile ilgili bir sınırlama olmadığı için yüzbinlerce farklı lezzette cin üretmek mümkün. En sık kullanılan botanik ürünler arasında ardıç meyvesi, kişniş, kakule, limon kabuğu, melekotu ve meyan bulunuyor ancak aklınıza gelebilecek her türlü taze ve kuru meyveyi, baharatı ve çiçeği cin aromalandırılmasında kullanmak mümkün. Cin işte tam da bu nedenle sürekli tadım yapan, burnunu geliştirmeye çalışan biz içki yazarlarının da büyük ilgisini çekiyor; cinlerin içindeki botanik ürünler ve bunların farklı kombinasyonları benim için de müthiş bir burun egzersizi
Birkaç günde üretilebilen ve kısa süre dinlendirildikten sonra şişelemeye hazır hale gelen bir içki olması, yasa gereği fazla sınırlama olmadığı için sayısız farklı botanik kombinasyonu yaratılabilmesi cinde yaşanan patlamanın en önemli sebepleri arasında. “Yeniden doğuş” anlamına gelen “Rönesans” kelimesi son yılların en popüler içkilerinden biri haline gelen cin için de kullanılıyor ve yabancı kaynaklarda cinin yeniden doğuşu anlamında “Cinesans” kullanıldığını görüyoruz. Üst üste viski damıtımevleri kurulduğunu sitemden ve Instagram hesabımda okuyorsunuz. Büyük yatırımlarla kurulan bu damıtımevleri ürettikleri viskiler 10-12 yıl meşe fıçıda olgunlaşıp şişelemeye hazır hale gelene kadar bir şekilde çalışmak ve para kazanmak zorunda; işte bu nedenle pek çok yeni viski damıtımevinin de ilk viskisini satana kadar gelir elde etmek için cin distile edip şişelediğini sıklıkla görüyoruz
Pek çok cin üreticisi alkolünü kendisi damıtmıyor ve damıtılmış tarımsal etil alkolü (bu alkol tahıl kökenli olabilir, seker melası kökenli olabilir) alarak maserasyon ve buhar infüzyonu yöntemleriyle bu botanik ürünlerin koku ve tatlarını alkole geçiriyor. Monkey 47 nin üretildiği Black Forest damıtımevinde de her iki yöntem de kullanılıyor; formüldeki baharatlar ve ardıç meyveleri melas alkolüne dökülüyor ve bir süre bekletilerek aromaların alkole geçmesi sağlanıyor (maserasyon). Bu alkol tekrar damıtılırken limon kabuğu ve lavanta gibi taze olması gereken botanik ürünler de alkol buharına maruz kalarak aromalarını final distilata bırakıyorlar.
Monkey 47 nin Doğuşu
Monkey 47 Schwarzwald Dry Gin in ilginç bir doğuş hikayesi var. İngiliz subayı Montgomery “Monty” Collins 1945 yılında Berlin’de görevlendiriliyor. Savaşta büyük yıkıma uğrayan Berlin’in ve özellikle de Berlin Hayvanat Bahçesinin yeniden ayağa kaldırılması için çok çalışan, bu dönemde “Max” isimli bir maymuna sponsor olan ve bakımını üstlenen Collins, Almanya’dan çok etkileniyor, Kara Orman bölgesine yerleşiyor ve “The Wild Monkey” (Vahşi Maymun) adında bir pansiyon işletmeye başlıyor. Pansiyonunda üretmeye başladığı ve “Schwarzwald Dry Gin” adını verdiği içki bir süre sonra bölgede ün kazanıyor
2008 yılında bu hikayeden çok etkilenen bir girişimci olan Alexander Stein, o cini tekrar üretebilmek için Christoph Keller adında bir damıtımcıyla çalışmaya başlıyor. Almanya meyve brendisi (schnapps) üretiminde çok deneyimli bir ülke ve Kara Orman bölgesi de hem temiz su kaynaklarıyla hem de pek çok botanik ürünün yetiştiği bir coğrafya olduğu için bir süre çalıştıktan sonra tam 47 botanik ürünle aromalandırılan Monkey 47 doğuyor (Pek çok klasik cinde 10-12 botanik ürün bulunur)
Monkey 47 de kullanılan ardıç Akdeniz kıyılarından getirtiliyor. Melek otu, akasya çiçeği, akasya kökü, böğürtlen ve Monkey 47 ye has bir botanik ürün olan kekreyemiş (lingonberry) Kara Orman bölgesinden elde ediliyor. Bu botaniklerin yanısıra 6 farklı biber türü, karabiber, badem, portakal, pomelo, limon, karanfil, papatya, kakule, kuşburnu, meyan, limonotu, yasemin, lavanta, muskat, adaçayı ve çakaleriği de Monkey 47 formülüne eklenen botanikler. Bu kadar abartılmasa, 6 çeşit yerine 5 çeşit biber kullanılsa, 47 yerine 40 botanik olsa sonuç ne kadar değişirdi tartışılır ama pazarlama departmanlarına harika bir malzeme sunduğu kesin
Monkey 47 Tadım Notları
Monkey 47 cin %47 alkol oranıyla 50 cl lik şişelerde sunuluyor . Eski eczane şişelerini anımsatan kahverengi opak şişenin amacı güneş ışığını engelleyerek aromaları korumak. Şişenin üstünde maymun, kraliyet tacı, Almanya Kara Orman gibi görsellerle cinin İngiliz / Hindistan kökenlerine ve üretim yeri olan Kara Orman’a göndermeler yapılmış. Etiket eski İngiliz pullarını hatırlatacak şekilde alt ve üstü tırtıklı hazırlanmış. Şişenin arka etiketinde şişeleme tarihi olarak 09/2017 belirtilmiş. 2017’deki 139. Batch üretimden çıkan 6653. şişe olduğu da etiketteki ayrıntılar arasında.
Çok taze ve çimensi, yeşil bir burunla açılıyor. Limon ve misket limon notaları çok güçlü. Ardıç, meyan kökü gibi klasik cin notaları oldukça dengeli ve birbirini bastırmıyor. Adeta bir parfümü hatırlatan çiçeksi aromalar içeriyor. Çam kozalağı, reçine ve talaşsı notalar da eklenince ormanda yürüyüş yapar hissi veriyor. 47 botaniği de alıyorum dersem yalan olur (alacak bir burun da tanımıyorum) ama oldukça zengin bir burna sahip olduğu kesin. Damağı oldukça baharatlı ve hatta kırmızı biber acılığına sahip. Yüksek alkol oranını hissettiriyor ancak bazı diğer çağdaş cinlerde gördüğümüz gibi keskin köşeli bir cin değil; damağı sarmalayan yuvarlak bir havası var. Hafif ve iç baymayan bir tatlılığa sahip. Orta uzunluktaki bitişinde anason ve karanfil notaları dil üstünde kalıyor. Biraz su katınca narenciye notaları güçleniyor. Filtrelenmemiş bir cin olduğu için hafif bir beyazlanma ve bulanma görülüyor (louch)
Uzun yıllardır ev barımdan hiç eksik olmayan Beefeater, Bombay Sapphire, Gordon’s gibi klasik cinlerin yanına bu aralar Hendrick’s ve Monkey 47 gibi “çağdaş cinler” de eklenmiş durumda. Klasik cinleri kendim içerken ve konuklarıma sunarken Cin Tonik veya Dry Martini (IBA tarifi: 6 ölçü cin + 1 ölçü sek vermut) yapmayı tercih ediyorum. Biliyorsunuz Martini kokteyli tarih boyunca giderek daha az vermut konan bir kokteyl haline gelmeye başladı (6 ya 1, 10a 1, 20ye 1 vs vs) Monkey 47 gibi çok aromatik cinleri tonik olmadan, sek olarak veya sadece martini kadehinin ağzına vermut sürerek ve hatta cin doldurduktan sonra kadehe 1 damla vermut damlatmak şeklinde tüketmeyi tercih ediyorum.
Monkey 47 üretim aşamalarını gösteren bu videoyu da izleyin ve MALTERNATİF bölümümde yazdığım diğer içkiler olan Oak By Absolut ve Hennessy XO yu da okuyun.
Malternatif bölümümde yazmamı istediğiniz, zengin bir burna sahip viski dışında bir içki varsa lütfen bana info@meleklerinpayi.com adresimden veya www.instagram.com/meleklerinpayi ndan ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar: https://monkey47.com/ & https://www.ginfoundry.com/gin/monkey-47-gin/