Outlaw King
Yeni Netflix yapımı Outlaw King, İskoçya bağımsızlık tarihinin en önemli karakterlerinden biri olan Kral “Braveheart” Robert The Bruce’u ve İngilizlere karşı kazandığı başarıları anlatıyor.

Yeni Netflix yapımı Outlaw King benim gibi İskoçya bağımsızlık tarihine ilgi duyanların mutlaka izlemesi gereken bir film. İskoçya’nın en büyük kahramanlarından olan Kral Robert The Bruce’un William Wallace’la başlayan bağımsızlık hareketine katkılarını konu alan film 1307 yılında Loudon Hill Savaşı’nda Robert The Bruce’un topladığı 600 kişilik orduyla İngilizlere karşı kazandığı başarıyı anlatıyor.
Tümüyle İskoçya’da çekilen filmde başrol Robert The Bruce’u canlandıran Chris Pine’da. Oyunculuğu fena değilse de senaryo ve diğer karakterler oldukça iki boyutlu kaldığı için bu konuda çekilmiş en ünlü film olan ve tarihi hatalarla dolu olmasına rağmen çok beğenilen Mel Gibson’ın Braveheart’ı gibi bir etki yaratmayı başaramıyor. Ancak Outlaw King sinematografik olarak gerçekten harika ve İskoçya glenlerini (vadi), İskoçya kıyılarını, adaları izlemek büyük zevk.
Filmde 20 den fazla lokasyon kullanılmış; Linlithgow Sarayı, St Michael’s Parish Kilisesi, Borthwick Kalesi, Doune Kalesi, Edinburgh yakınlarındaki Craigmillar Kalesi, Dunfermline Abbey, Glasgow Katedrali, Muiravonside Parkı, Mugdock Parkı, Skye adası (Talisker Körfezi, Coral Beaches ve Loch Dunvegan), Glen Coe, Loch Lomond, Gargunnock, Glasgow Üniversitesi, Blackness Kalesi, Seacliff Plajı ve Berwick-upon-Tweed filmde görülebiliyor. Tam bir İskoçya turu!! Son İskoçya gezimde Seacliff Plajı’nda epey zaman geçirdiğim için özellikle Seacliff Beach’te çekilen sahneleri izlemek büyük keyifti. Alttaki videoda filmde kullanılan bazı yerleri görmek mümkün
Outlaw King Konusu
Outlaw King kabaca Braveheart’ın bıraktığı noktada açılıyor. Filmin 10 dakika süren tek çekim açılışı oldukça etkileyici. Outlaw King’in ilk sahnelerinde Stirling Kalesi eteklerindeyiz; İngiltere kralı Edward I İskoçya üstünde hakimiyetini ilan etmiş durumda ve Robert The Bruce’un da aralarında olduğu soylular Edward I’e itaatle yükümlü bırakılmışlar. İşte tam böyle bir ortamda William Wallace’ın idam haberi İskoçya’ya ulaşıyor. Dört parçaya bölünen vücudundan bir parça Berwick’e gönderiliyor ve kahramanlarının bu şekilde öldürülmüş olması İskoçları tekrar isyana itiyor (Braveheart’da oldukça sadeleştirilmiş bir idam sahnesi izlemiştik; o dönemde idam sadece kafa kesmeyle bitmiyor ve suçlu önce asılıyor, sonra iç organları çıkarılıyor, kafası kesiliyor ve 4 parçaya ayrılıp ülkenin dört bir yanına gönderiliyordu)
Robert The Bruce bu dönemde isyana liderlik etmeye karar veriyor; taç giyerek tahta çıkıyor ve King of Scots ünvanını alıyor. Filmde Robert The Bruce çevresinde şekilenen yeni bağımsızlık hareketini ve İngilizlere karşı kazanılan zaferi izliyoruz.
Braveheart vs Outlaw King
Outlaw King’in Braveheart filmindeki gibi bir etki yaratmamasının en önemli nedeni yalnızca senaryo değil elbette. Braveheart’ta bilinçli olarak yapılan tarihi hatalar filmin daha dramatik ve epik bir havaya sahip olmasında çok büyük etkendi. Outlaw King gerçek tarihi, dönemin kostümlerini ve politik ortamı çok daha net yansıttığı için aynı etkiyi yaratmıyor ve belgeselvari bir havaya sahip. Ancak filmin savaş, dövüşme ve işkence sahneleri daha vahşi ve dönemin kanlı ortamını daha iyi yansıtıyor.
Braveheart dramatik açıdan çok güçlü bir film ve gişe başarısına büyük katkıda bulunan detaylara sahip. Ancak Braveheart İskoçya tarihi açısından sayısız yanlışla dolu. Braveheart’ı “gerçek iskoçya tarihi” sanan pek çok izleyici olduğu için Outlaw King’deki bazı ayrıntılar üstünden Braveheart’taki hataları listelemek istedim:
- Tarihi kayıtlar “braveheart” (cesuryürek) sıfatının Mel Gibson’ın canlandırdığı William Wallace’ın değil Robert The Bruce’un ünvanı olduğunu gösteriyor. Ancak “Braveheart” kelimesi Outlaw King’de geçmiyor.
- Braveheart William Wallace’ı vatansever bir köylü gibi gösterse de Wallace aslında iyi bir eğitime sahip bir İskoç soylu.
- Braveheart’ta yaşanan Isabella aşkı da gerçekle alakası olmayan bir nokta. Edward II’nin karısı Isabella of France, William Wallace başkaldırdığı sırada henüz 2 yaşındaydı. Outlaw King’de yan hikaye olarak izlediğimiz Robert The Bruce’un karısı Elizabeth’le ilişkisi daha doğru yansıtılmış.
- Robert The Bruce karakterini Braveheart’tan hatırlayanlar olabilir. Braveheart’ta William Wallace’a ihanet ettiği gibi bir sahne bile yer alıyordu. Aslında Robert The Bruce her zaman William Wallace’ın destekçilerinden biriydi ve Braveheart filmindeki meşhur Falkirk Savaşında değil ihanet etmek o savaşta yer bile almamıştı. Braveheart’ta Robert The Bruce ve William Wallace arasında yaşanan sahneler gerçek hayatta asla yaşanmadı.
- Braveheart’ta askerler İskoç kiltleri ve klanlara ait ekose kumaşları içinde gösterilse de 17. Yüzyıla kadar böyle bir kostüm yoktu. Nitekim Outlaw King’de İskoç ordusunu normal kumaşlar içinde görüyoruz ve dönemin kıyafetlerini daha doğru yansıtıyor. Aynı şey İngiliz askerleri için de geçerli, 13. Yüzyılda resmi bir asker kıyafeti olmayan İngiliz ordusu her iki filmde de İngiltere arması olan şık kostümler içindeler. Tabii savaş sahnelerinde kim kimi öldürüyor anlamak için faydalı bir hata. Kelt ve Pikt’lerin pre Roman dönemde uyguladıkları yüz boyama da ortaçağ İskoçya’sında çoktan bitmişti.