Soğuk Filtrasyon İşlemi Nedir?
Pek çok viski oda sıcaklığında şeffaftır, bulanıklık yoktur ve parlak sarı bir renge sahiptir. Viskiler soğutulduğu ve/veya içine buz atıldığı zaman viskinin içinde yer alan bazı yağ asitleri ve esterler toplanmakta ve viskinin şeffaflığını bozarak bulanık bir görüntü almasını sağlamaktadır.
Bunu önlemek için “soğuk filtrasyon” (chill filtration) tekniği geliştirilmiştir. Bu teknikle viski şişelenmeden önce ortalama 0 °C ye kadar soğutulmakta (viski yüksek alkollü olduğu için çok daha düşük ısılarda donmaktadır) ve daha sonra özel filtrelerden geçirilerek bu yağ asidi topakları viskiden ayırılmaktadır. Bu işlemi takiben şişelenmiş ve son tüketiciye ulaşmış bir viski soğutulsa/bolca buz dolu bir bardağa konsa bile şeffaf parlak rengini kaybetmemektedir.
Bu işlemin viskinin tadını etkilemediği düşünülse de pek çok uzman hala karşı çıkmaktadır. Bazı malt viski markaları pazarlama stratejisi olarak soğuk filtrasyona karşı olduklarını, ürünlerinin hiçbir zaman soğuk filtrasyon işleminden geçmediğini de öne çıkarmaktadır. Bu sorunun yanıtını bulmanın çok daha kolay da olmadığını düşünüyorum zira piyasada aynı marka/aynı yıl olup da hem “chill filtered” hem de “non-chill filtered” şişeleri satılan bir malt viski bulunmuyor.
Filtre edilmediğini “Non-Chill Filtered” ibaresiyle etiketinde özellikle belirten markalar arasında Ardbeg, Jura ve Bruichladdich ı sayabiliriz.
Bu videoda bir arkadaş üşenmemiş ve filtrelenmemiş (Non-Chill Filtered) Ardbeg nasıl görünüyor dokümante etmiş:
Not: Bu yazıdan hemen sonraki gün denediğim Ardmore Traditional Cask etiketinde “non-chill filtered” ibaresi olan bir Speyside maltı.