The Macallan Quest
The Macallan damıtımevinin 2018 yılı başında duty free’ler için yarattığı Quest serisinin giriş düzeyi viskisi seriyle aynı adı taşıyor: The Macallan Quest
2017 Ekim ayında duyurulan ve Ocak 2018’den itibaren dünyanın pek çok ülkesinde duty free raflarında yerini alan The Macallan Quest serisinin giriş viskisi, seriyle aynı adı taşıyor: The Macallan Quest
The Macallan Quest serisi “travel-retail only” olarak sunuldu; yani iç pazarlarda değil sadece duty free’lerde bulunabiliyor. Seri, The Macallan Quest, The Macallan Lumina, The Macallan Terra ve The Macallan Enigma olmak üzere 4 şişeden oluşuyor ve tümü YBV; yani yaş belirtilmeyen viskiler. Bu seri daha önce yine duty free’ler için sunulan ve Select Oak, Whisky Maker’s Edition, Estate Reserve ve the Oscuro’dan oluşan 1824 serisinin yerini alıyor.
Serideki her şişe için farklı meşe fıçı kombinasyonları kullanılmış. İlk olarak Nisan 2018’de yeni Macallan damıtımevi açılış töreni için gittiğim Speyside’da tümünü tattığım bu serinin bence en iyi şişeleri Terra ve İspanya Jerez de Frontera’dan gelen şeri bekletilmiş Avrupa meşesi fıçılarda olgunlaşan Enigma. Ancak diğerlerine göre daha uygun bir fiyata sahip olan The Macallan Quest de serinin giriş viskisi olarak bilinmeli.
Quest kelime anlamı olarak “arayış” anlamına geliyor ve fıçı kullanımıyla ünlü olan The Macallan damıtımevinin viskiye renk ve aromasını veren ana unsur olan meşe fıçıların en iyilerini bulmak için sürdürdüğü çabaya bir gönderme yapılıyor.
Quest serisindeki tüm viskiler The Macallan’ın daha önceki 1824 serisinde olduğu gibi renklendirici karamel kullanılmadan doğal renginde sunuluyor. Bu bence The Macallan’ın en önemli özelliklerinden biri; zira milyonlarca şişe satılan tüm markalar renk tutturabilmek için karamel kullanırken, dünyanın en çok satan 3. tek malt viskisi olan The Macallan’ın sadece lezzet değil renkte de tutarlılık sağlaması gerçekten mucizevi bir başarı. Biliyosunuz tek malt viskiler de aslında farklı fıçıların harmanı; bu nedenle 4 fıçıdan viskileri karıştırıp The Macallan Quest’i hazırlarken whisky maker’ın sadece aroma değil fıçıdan çıkan viskinin rengini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Bahsettiğim “karamel” şeker olan karamel değil, tatsız ve kokusuz bir renklendirici olan karamel; hala karışıklık yarattığı için bu yazımı da mutlaka okumanızı öneririm.
The Macallan Quest Tadım Notları
The Macallan Quest %40 alkol oranıyla yaş belirtilmeden şişelenmiş. Etiketinden 4 farklı fıçıda olgunlaştırılmış viskilerin karıştırılmasıyla oluşturulduğunu öğreniyoruz: Amerikan meşesi burbon, Avrupa ve Amerikan meşesi eski şeri fıçıları ve hogshead fıçılar. Şişe gökyüzüne vurguda bulunan açık mavi bir etiket ve kutuda sunuluyor. Biliyorsunuz yeni trend viski etiketlerine besin değerleri tablosu koymak. The Macallan Quest serisinde de bu uygulanmış ve arka etikette besin değeri tablosu da var; %40 alkol oranına sahip tüm viskiler gibi 3 cl lik bir tekinin 66 kalori (KCal) olduğu belirtilmiş.
Un kurabiyesini hatırlatan tatlı bir burunla açılıyor. Hafif sentetik bir havası var. Damakta pişmiş elma notaları var ve oldukça sıcak bir damak. Keskin köşeli, genç ve hırçın bir karakteri var. Kör bir tadımda İrlanda pot still viskisi diyebileceğim düzeyde otsu ve genç notalar. Alkol hissi kuvvetli. Bitişi baharatlı ve kısa. Bazı viskiler tadım yaparken su ve buz istediğini adeta bağırıyor; suyla çok daha dolgun ve yuvarlak bir karaktere bürünen The Macallan Quest buz konduğunda adeta ışıldadı ve baharatlı notaları baskın burbonsu bir damağa sahip oldu.
The Macallan Quest belki de çok farklı fıçıların bir kombinasyonu olduğu için biraz denge sorunları yaşayan bir şişe. Oldukça genç karakterli ve yazın buzla tüketilmek için çok uygun olabilecek giriş düzeyi bir tek malt viski.
Not:82
Bu yazılarım da ilginizi çekebilir: