Viski Karafları
Viski karafları hakkında bilmeniz gerekenler

Ne zaman viski karafları ile ilgili bilgi versem, evdeki karaflarımın göründüğü fotoğraflar paylaşsam pek çok soru alıyorum.
“Karaf” en basit tanımıyla içki konulan şişe demek. Alkolle ilgili pek çok kelimede olduğu gibi kökeni Arapça. “Gharraf” Arapça “içecek konulan kap/şişe” anlamına geliyor. Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca gibi Latin dillerine “carafe” “garaffa” gibi kelimelerle girmiş. İngilizce “decanter” olarak geçiyor. Bu nedenle özellikle şarap karafları için “şarap dekanteri” “şarabı dekante etmek” şeklinde kullanımları da var dilimizde.
Neden Karaf Kullanılıyor
Karafların işlevi her içki için farklı. Şarap karaflarının en önemli işlevi şarabın havalanmasını ve aromaların açığa çıkmasını sağlamak. Yani görselden öte fonksiyonel bir işlevi de var. Şişeden direkt kadehe koyduğunuzda şarabın zengin aromalarını alamayabiliyorsunuz; bu nedenle mutlaka bir karafa / dekantere boşaltıp en az 1 saat bekleterek havalandırmakta fayda var.
Rakı da karafa konan bir içki; Yunanca “karafaki” küçük karaf anlamına geliyor. Günümüzde bir çok meyhane ve restoranda 20’lik ve 35’lik küçük şişeler yoksa 70’lik şişe açıp rakıyı sofraya küçük bir sürahide getirme uygulaması uzun süredir uygulamada. Rakıda amaç havalandırmak değil, sunumu kolaylaştırmak.
Elbette asıl uzmanlığım viski olduğu için viski karafları ve viskinin karafa konması konusu en çok soru aldığım konu.
Viski Ne Zaman Karafa Konur
Piyasada pek çok farklı marka viski karafı bulunuyor. Evimde de 8-9 farklı karafın durduğu bir sunum arabam bulunuyor. Çoğunlukla cam bir kapakla kapatılan bu karafların TEK amacı görsellik ve şık bir sunum. Bazı viskiler havalanınca farklı aromalar sunabiliyor ama şarap gibi mutlaka havalandırılması gereken bir içki değil. Direkt şişeden koymak yerine önce karafa koymak ve onunla servis yapmak çok daha şık ve özel bir deneyim yaratıyor.
Viski karafları şık bir sunum sağlıyor ancak pek çoğunun kapağı sıkı sıkı kapanmadığı ve hava aldığı için uzun süre karafta kaldığında aromaların azalması riski de var. Bu nedenle ya kapağı sıkı kapanan bir karaf bulmak, ya da karafa aldığınız viskiyi hızla tüketmek gerekiyor. Evde karafa aldığım viskiler genellikle sıkça tüketilen Johnnie Walker Black Label 12, Chivas 18 gibi viskiler. Nadir bulunan bir single malt viski açtıysam ve arada bir içeceksem (evde 60-70 şişe açık viski olduğu için sıra gelmeyebiliyor) karafa koymayı tercih etmiyorum. Eve konuklarım geliyorsa ve pek çok kişi içecekse (o şişenin çabuk biteceğini biliyorsam) şişe yerine karafta şık bir sunum yapmayı tercih ediyorum. Eğer eviniz sıcaksa, karafın ağzını iyi kapatmazsanız ve uzun süre bekletirseniz buharlaşma riski de var ve viskiniz aromalarını kaybedebilir (Şişelerin ağzında oluşan buharlaşma ile anlayabilirsiniz)
Karaf seçiminde neye dikkat edilmeli?
- Karaf seçiminde cam kalitesi çok önemli zira karafın en önemli işlevi görsellik. Kalitesiz, dalga dalga bir cama dünyanın en güzel viskisini doldursanız güzel görünmediği kesin. Bu nedenle genellikle kristal ve kristalin karafları tercih etmek gerekiyor.
- Kristal, üretiminde kurşun kullanılan bir cam türü. Kurşun sağlığa zararlı bir element, bu nedenle kurşun içeriği az karaflar kullanmak veya viski gibi yüksek alkollü içkileri aylarca karafta bekletmemekte fayda var.
- En önemli özelliklerden biri de karafın ağzının sıkı kapanması. Süs için yapılmış, şişenin ağzına oturmadığı için şişenin içine hava alan cam kapakları olan karafları tercih etmemekte fayda var.
- Karafla aynı tasarımda viski kadehi kullanmanın zevki bambaşka; bu durumda kadehleriyle set olarak satılan karafları tercih etmek önem kazanıyor.
Meleklerin Payı Store için seçtiğimiz karaflarda camın kalitesi, tasarımın orijinalliği, fiyat performans oranı, kurşun oranı gibi konuları göz önünde bulunduruyorum ve kendim kullanmayacağım bir karafın sitemizde bulunmaması gibi bir ilkem var.
Meleklerin Payı STORE’daki farklı karafları incelemek isterseniz: