Viski Tadımı Nasıl Yapılır?
Viski tadımında tüm duyu organlarımızı kullanarak o viskinin bizde yarattığı algıyı tanımlamaya ve not etmeye çalışıyoruz.
Önceki bir yazımda viski tadımı için temel gereksinimlerden bahsetmiştim. Yaptığımız sadece “tatmak” olmadığı için bu aslında eksik bir terminoloji. Tüm duyu organlarımızı kullanarak o içeceğin bizde yarattığı algıyı tanımlamaya ve not etmeye çalışıyoruz. Tahmin edebileceğiniz gibi bu işin çok subjektif ve kişiye özgü bir tarafı var. Amaç olabildiğince objektif bir biçimde tanımlayabilmek; unutmayın ki tadım sırasında hata yok, lütfen ne hissediyorsanız not edin.
Burada okuyacaklarınızın en temel tadım bilgileri olduğunu ve hiç bilmeyen viskiseverleri hedeflediğimi hatırlatmak isterim.
Dostlarımızla masanın çevresine yerleştik, viskimiz önümüzde, şişeyi açıp kadehimize biraz viski doldurduk, önümüzde not alabileceğimiz bir kalem kağıt duruyor; şimdi ne yapacağız?
1- Marka:
İlk olarak markayı not edin. Eğer bu işte yeniyseniz ve o markayı çok tanımıyorsanız ön etikette yazan her şeyi not ettiğinizden emin olun. Bazı viskilerin farklı versiyonlarının etiketleri birbirine çok benzeyebiliyor.
Viski Etiketlerini Okuma Rehberi
2- Yaş:
Şişenin üstünde rakam arayın, son yıllarda Yaş Belirtilmeyen Viski (YBV) lerde önemli bir artış olduğunu unutmayın.
3- Alkol Düzeyi:
Etiketin sol/sağ alt köşesinde %40-%43-%57 gibi rakamlar göreceksiniz. Bunu mutlaka not edin.
Bu temel bilgilerin yanısıra başka sayı olup olmadığına bakın. Eğer nadir bir şişe veya butik bir damıtımevinin viskisini tadıyorsanız fıçının numarası, kodu gibi ayrıntılı bilgiler de görebilirsiniz.
Not: Tüm bu bilgileri not edebileceğiniz gibi akıllı telefonunuzla etiketin bir fotoğrafını çekmek de iyi bir fikir olabilir (Teknolojinin faydaları).
4- Görme Duyumuz İş Başında:
Işığa tutarak bardağın rengini inceleyin. Renklendirici olarak Karamel (E150a) damlatılarak viskilerin rengiyle oynamak yasal olarak mümkün olduğu için rengi her zaman not etmediğimi itiraf etmeliyim. Ama bazı genel kuralları bilmekte fayda var:
- Kullanabileceğiniz bazı sıfatlar: Açık, solgun, yeşile çalan, maun, altın, bal, bakır, kayısı, kehribar (anlayabileceğiniz gibi sarıdan kahverengiye kadar olan spektrumda herhangi bir renk olabilir), bunların yanısıra beyaz (renksiz, şeffaf) viskiler de bulunabiliyor elbette, ancak oldukça nadir.
- Amerikan meşesi fıçılar Avrupa meşesi kadar renk vermediği için açık renkli viskiler için Amerikan meşesinde beklemiş diye tahmin yürütebilirsiniz.
- Kırmızı ve bakıra çalan renkler görüyorsanız şeri, Porto Şarabı gibi farklı fıçılarda da bekletilmiş olma ihtimali yüksek.
- Viskinizi bardakta çalkaladığınızda kenarda aşağı süzülen çizgiler göreceksiniz. Bunlara “bacak” (leg) deniyor ve viskinin dokusuyla ilgili bilgi veriyor. Eğer bacaklar uzunsa dolgun bir dokusu olduğu veya alkol düzeyinin yüksek olduğu gibi tahminlerinde bulunabilirsiniz.
Viski Kokuları ve Tadım Süreci için Sonraki Sayfa’yı tıklayın
Dilin farklı noktalarının farklı tatları aldığı çok büyük bir ‘pseudoscience’ kısa bir araştırmayla kontrol edebilirsiniz.
Size sormak istediğim, viskinin bardakta bıraktığı ize bakarak, alkol oranını da hesaba katıp, kalitesi üzerine yorum yapabilir miyiz?
etil alkole nasıl viski rengi ve tadı verebilirim