Maltın Günü Laphroaig Dikey Tadımı
Meleklerin Payı Viski Kulübü MALTIN GÜNÜ, son tadım gecesinde Laphroaig’in 5 ekspresyonuyla Laphroaig Dikey Tadımı yaparak markanın 200. kuruluş yıldönümünü kutladı.

Önceki bir makalemde de bahsettiğim gibi 2015 yılı Laphroaig için çok önemli bir yıl. Islay adasının bu efsanevi markası 200. Kuruluş Yıldönümü’nü kutluyor.
200. Yaşını kutlayan Ardbeg için özel bir tadım gecesi düzenledikten sonra Maltın Günü Laphroaig Dikey Tadımı yapmamak olmazdı.
Meleklerin Payı Viski Tadım Kulübü Maltın Günü, 2015-2016 sezonunu Dünya Viskileri ile açmıştı. 2. Buluşmamızın teması da Laphroaig oldu.
Bu tadımın viskileri (tadım sırasıyla):
- Laphroaig 25 (2012 şişeleme)
- Laphroaig An Cuan Mor
- Laphroaig QA
- Laphroaig Quarter Cask
- Laphroaig 10
Laphroaig 25 Tadım Notları:
Elimizdeki şişe 2012 dolum %46.7 alkol oranıyla şişelenmiş bir Laphroaig 25‘ti. Geçen sene Whisky Show 2014’te 2011 ve 2014 dolum 25 leri tattığım ve 2011 ekspresyonuyla biraz hayal kırıklığına uğradığım için bu tadımı iple çekiyordum. 3 şişenin notlarını biraraya getirerek ayrı bir yazı kaleme almak da yazı planlarım arasında.
Burun: Turba etkisine rağmen meyve notaları öne çıkıyor, limon, narenciye ve keçiboynuzu
Damak: Malesef 2011’den hatırladıklarımla uyumlu; çok dengeli diyemeyeceğim sert köşeleri olan bir tadım profili, acıbadem notaları, sıcak ve tatlı. Çok hafif bir gövdesi var, elimde 25 yıl değil de 10-12 yıllık bir İrlanda viskisi tutuyor gibiyim.
Bitiş: Orta uzunlukta, kırmızı biber hatırlatan bir bitiş
Su eklendiğinde şeftali ve pamuk şeker notaları ortaya çıktı. Bu şişenin benim için en büyük sürprizi bekledikçe açılan koku profiliydi. 1 saat havalandıktan sonra kokladığımızda parfüm koklar gibi hissettik, ancak malesef bu değişiklik tadım profilinde bir düzelme anlamına gelmiyordu. Şişenin oldukça yüksek fiyatı da düşünüldüğünde fiyat/performan oranı düşük bir viski olduğunu söylemem gerekiyor. Korkarım Oloroso şeri fıçıları Laphroaig’e pek yaramıyor. Çok şık ahşap bir kutuda sunuluyor.
Not: 84
Laphroaig An Cuan Mor Tadım Notları:
An Cuan Mor Galce “büyük okyanus” anlamına geliyor. Laphroaig seyahat portfolyosunda (duty free) satışa çıkan ve %48 alkol oranıyla şişelenen An Cuan Mor birinci dolum burbon fıçılarında olgunlaştırıldıktan sonra bitişi Avrupa meşesinde yapılmış. Laphroaig’in burbon fıçılarını Maker’s Mark’tan aldığını hatırlayalım.
Burun: Çok zengin bir burun; kurabiye koklar gibi, üzüm, saman, hafif çimensi, çok taze bir havası var, geriden gelen vanilya ve meyankökü notaları
Damak: Keskin ve alkol oranını hissettiren bir damak ancak çok dolgun gövdeli, adeta krema yoğunluğunda meyveli bir damak
Bitiş: Önce tatlı gelse de sonradan tuzlu notaların ağır bastığı uzun bir bitiş
İlk içtiğimde “Islay taklidi yapan bir Speyside, burbon olmaya çalışan bir Islay” gibi tanımlamalar aklıma gelmiş olsa da zengin burnuyla ve uzun bitişiyle takdir ettiğim bir viski oldu.
Not: 87
Laphroaig QA Cask Tadım Notları:
QA ve Quarter Cask malesef isim olarak çok karışan Laphroaig ekspresyonları. “QA” beyaz meşe anlamına gelen latince Quercus Alba’dan geliyor (Fıçılardan bahsettiğim yazımda ayrıntılı anlatmıştım) Eski burbon fıçılarında olgunlaştırıldıktan sonra içi yakılmış (charred) yeni Amerikan meşesi fıçılarda bitişi yapılmış. %40 alkol oranıyla şişelenmiş.
Burun: Adeta burbon koklar gibi, saman, topraksı tonlar, bir ağıla/ahıra girmiş hissi
Damak: Etsi, ağır bir damak, 40 tan yüksek bir alkole sahip gibi
Bitiş: Oldukça kısa
Off notalarıyla ve kısa bitişiyle Laphroaig’e yakışmayan bir ekspresyon.
Not: 78
Laphroaig Quarter Cask Tadım Notları:
Laphroaig Quarter Cask%48 alkol oranıyla şişelenen bu Laphroaig için Maker’s Mark fıçıları parçalanıp 125 lt lik küçük fıçılar haline getiriliyor ve viski yüzey alanı daha dar olan bu küçük fıçılarda yıllanıyor. Eski defterleri karıştırdığımda 2014 Whisky Show’da ilk tattığım zaman 90 verdiğimi gördüm, sanırım o gün cömert bir günümdeymişim Brand ambassador’un tadım yaparken aldığı çok acı biber ve coca cola kokularını not almış ve altını çizmişim.
Burun: İsli-ilaçsı, alıştığımız Laphroaig’i hatırlatan bir koku profili. Tuzlu bir deniz havası ve suni deri
Damak: İlk 3 ekspresyon kadar tatlı değil, meyan, metalik bir damak
Bitiş: Uzun ve sıcak bir bitiş
Not: 85
Laphroaig 10 Tadım Notları:
İşte gerçek bir klasik. İlk 4 viskiyi hatırlayınca her yudumunda “neden Laphroaig fıçılarla bu kadar deneysel işle yapıyor?” dedirtiyor.
Burun: Zengin bir Islay var elimde. Bir koku şöleni. İs, ecza dolabı, mentol, sütlü çikolata, akide şekeri, tuzlu ve yosunsu bir deniz havası.
Damak: Tatlı ama isli ve yanık bir damak. Laphroig’e boşuna “deniz kenarındaki kamp ateşi” demiyoruz. Deniz etkisi çok yoğun, adeta istiridye yer gibi, mentollü
Bitiş: Sıcacık, uzun ve yanık, marshmellow
Not: 90
Maltın Günü Laphroaig gecemizi sadece tadım yaparak geçirmedik elbette. Viskigurme den dinlediğimiz müthiş Laphroaig şiiri ve damıtımevi tarihi, Keyifadamı Koray Kaan Özdemir’in keyifli sunumuyla Friends of Laphroaig, Islay üretim teknikleri ve imbiklerin tadım profiline olan etkisini özetlediği ders niteliğindeki sunumuyla kulübümüzün “teknik adamı” viskidefterim Atakan Özdemir’in sunularıyla zenginleştirdiğimiz unutulmaz bir gece yaşadığımızı söylemeliyim.
Benim açımdan gecenin en önemli çıkarımı şişe üzerinde yazan yüksek yaşın her zaman yüksek kalite/tadım profili anlamına gelmiyor oluşuydu. Tüm viskiseverlere önerim genç-yaşlı, yaş yazan-yazmayan tüm viskilere objektif bir bakış açısıyla yaklaşmaları…
Slainte!