Viski Nasıl İçilir
Viski nasıl içilir sorusunun en kısa yanıtı: Viski canınız nasıl istiyorsa öyle içilir!
10 yıl önce olsa bu soruya “Viski çok özel bir içki olduğu için…” diye başlayan ve öyle olmaz, böyle yapılmazlarla dolu bir yanıt verebilirdim. Ancak yıllar içinde bu tür bir yaklaşımın insanları viskiden soğuttuğunu (bir anlamda korkuttuğunu) gözlemledikçe ve çeşitli kaynaklarda işin uzmanı insanlardan bu gözlemimi destekler yönde yorumlar okudukça çok daha basit bir yanıt vermeyi daha uygun buluyorum: Viski canınız nasıl istiyorsanız öyle içilir!
Elbette elimizde pek çok tartışmalı konu var: Buz atalım mı, su koyalım mı, soda ekleyelim mi, kolayla içsem ne olur, viskiyle kokteyl yapılır mı vs vs. Bunları kendi kişisel tercihlerimi de ekleyerek birer birer anlatmayı daha uygun buluyorum:
VİSKİ ve SU
Teorik olarak su karıştırmamak tercih edilse de bazı yüksek alkollü (standart haline gelen %40 ve %43 den daha fazla ABV) ve cask strength (sulandırılmamış ve fıçıdan çıktığı alkolle şişelenmiş) viskilerde az miktarda suyla alkol düzeyini azaltmak öneriliyor. Viskinin içimini rahatlatan bu su ekleme işlemi aynı zamanda aromaların da ortaya çıkmasını sağladığı için benim de özellikle gibi viskilerde mutlaka uyguladığım bir yöntem. Ünlü malt viski markalarının web sitelerinde de yüksek alkollü ekspresyonlarda su önerildiğini görmek mümkün.
Viskiyle yeni tanışıyorsanız ve %40 alkol oranındaki standart harman viskiler bile ağzınızı/boğazınızı yakıyorsa biraz su ekleyip içimi rahatlattığınızda viskinin tadını alabilirsiniz. Viskiyi önce mutlaka sek denemeniz, eğer çok rahatsız ediyorsa biraz su ekleyerek rahatlatmanız da iyi bir fikir olabilir.
Kaliteli bir içme suyu kullanmanız gerektiğini yazmama gerek yoktur sanırım. (Kaliteli derken neredeyse viski fiyatına satılan özel şişe sulardan bahsetmiyorum; tanıdık, adı bilinen damacana su markaları yeter de artar bile)
VİSKİ ve BUZ
“Buz işte ne olacak, su konuyorsa buz da konur” felsefesi malesef pek işlemiyor. Zira buz eriyince su oluyor olmasına ama viskinizin sıcaklığını belirgin olarak düşürüyor ve pek çok kokunun hapis kalıp açığa çıkamamasına neden oluyor. Kişisel olarak kaliteli, olgun malt viskilere buz atmıyorum ama burbonlarda ve harman viskilerde buz tercih edebiliyorum. Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz, canınız her nasıl istiyorsa öyle keyfini çıkarın viskinizin.
Buzla ilgili önemli bir konu da koku konusu. Pek çoğumuz evlerimizde buzluklarımızda buz yaptığımız ve aynı buzlukta donmuş gıdalar, etler, vs bulundurduğumuz için konuların buza sinmemesi mümkün değil. Viskinin lezzetinin en önemli bileşenlerinden biri koku duyumuz olduğu için (unutmayın dilimizde ekşi, tatlı, acı gibi temel tadlar için reseptörler bulunuyor; “viski reseptörü” yok) kokusunu net bir şekilde alamadığınız hiçbir viskiden tam lezzet almanız mümkün değil.
Viskide rakıda olduğu gibi bir kristalleşme sorunu olmadığı için “önce su sonra buz” gibi bir ritüel yok neyse ki. Buz kullanacaksanız temel kural buzun mümkün olduğunca büyük olması. Dev buz küresi yapan kalıplar veya özel aletler bulunuyor.
Bu arada viskiyi sulandırmaması için granitten veya çelikten yapılma “viski taşları” da bulunuyor. Evde granit, çelik gibi malzemelerden yapılmış 3-4 viski taşı setim var, çok hafif bir soğukluk veriyor ve sulandırmadığı için tercih edilebilir.
VİSKİ ve SODA
Hollywood filmlerinde çok sık duyduğumuz bir eşlikçi daha. Bahsi geçen “soda” bizim aklımıza gelen soda değil malesef. Türkiye’de soda ve maden suyu neredeyse eş anlamlı kullanıldığı için pek çok kişi viskisini maden suyu gibi minerallerle dolu bir içecekle karıştırma yoluna gidiyor. Oysa karıştırılması gereken “soda” içine gaz basılmış su yani “soda water” (yurtdışında yemeğin yanında gelen gazı suları hatırlarsınız) Malesef bu tür gazlı suları Türkiye’de bulmak çok kolay olmuyor. Eğer mutlaka yanında gazı bir içecek tüketmek istiyorsanız maden suyunu viskinizin içine eklemeyin ayrı bir bardakta yanında yudumlayın.
VİSKİ ve KOLALI İÇECEKLER
Bu da aslında hiç önerilmeyen bir kombinasyon olsa da viskiden bu şekilde keyif alan pek çok insan var ve “böyle içmek yanlış” demeyi doğru bulmuyorum. Özellikle burbon ve Tennessee viskileri gibi Amerikan viskilerine kola ekleyen pek çok barmen bulunuyor, hatta Jim Beam ve Jack Daniels geçtiğimiz yıllarda kutuda satılan “coke” verisyonlarını da çıkarmışlardı.
KOKTEYLLER
Lynchburg Lemonade, Manhattan gibi bazı klasik kokteyllerin temel içkisi viski. Yaz geceleri için uzun süre yudumlayabileceğiniz eğlenceli bir ayaküstü içkisi arıyorsanız bence her ikisi de uygun seçimler. Bunun dışında da elbette pek çok farklı deneysel viskili kokteyl var. Dünyaca ünlü Whisky Magazine dergisi yıllanmış malt viskilerle yapılan kokteyl tarifleri yayınlıyorsa “viski başka bir içecekler karıştırılmayacak kadar özel ve klas bir içkidir” demek çok doğru olmuyor. Ayrıca hangi barmene ve miksolojiste sorarsanız aynı yanıtı alırsınız: Bir kokteylin iyi olması için ön koşul içine eklenen her şeyin en iyi kalite olması. Viski Kokteylleri için bu yazıma bir göz atabilirsiniz.
YANINDA NE YİYELİM?
Yine size kalmış; şarap-peynir ikilisi gibi klasikleşmiş bir besin ikilemesi yok viski için. Kimleri fındık-fıstık-kaju fıstığı gibi kuruyemişleri, kimileri deniz ürünlerini, kimileri de çikolatayı tercih edebiliyor. Benim günlük viski atıştırmalıklarım erik/bamya turşusu, patlaşmış mısır, farklı peynirler ve bazen de çikolata. Viski mutfağı son yıllarda çok gelişti, farklı viskileri farklı peynirlerle eşleştirdiğimiz masterclasslara katılıyor ve ünlü şeflerle çalışarak içine viski katılabilen yemekleri öğreniyorum. Sitemin son bölümü olan Viski Mutfağı na mutlaka bakın.
Okuduğunuz gibi farklı viskilerin tadları çok farklı olduğu için her türlü deneye açık bir konu; sakın kendinizi sınırlamayın, canınız nasıl istiyorsa öyle için.
Viskinin sağlığa olan etkilerini bu yazımda okuyabilirsiniz.
Viski kültürü ile ilgili aklınıza gelen tüm soruların yanıtlarını Viski Hakkında Sıkça Sorulan Sorular yazımda okuyabilirsiniz.
En güzel meyve ve cips
Verdiginiz bilgiler için çok teşekkür ederim.