Jameson Gara Guzu Brewery Edition
Jameson damıtımevi ve Gara Guzu biraevinin fıçı kardeşliği projesi: Jameson Gara Guzu Brewery Edition
Jameson gibi dev bir dünya markasının üstünde Gara Guzu adını ve sevimli kuzusunu görmek büyük gurur! “Meşeli” marka birayla başlayan Jameson – Gara Guzu ortaklığının son halkası sınırlı üretim bir viski olan Jameson Gara Guzu Brewery Edition Türkiye’de
Öncelikle kısa bir bilgiyle başlayalım. “Bira bitişli viski” ve “viski bitişli bira” nedir?
“Bitiş vermek” olgunlaşmış ve şişelemeye hazır bir içkiyi farklı bir fıçıya alıp bir süre daha bekleterek farklı aromalar vermek anlamına geliyor. Mesela üretilen bir birayı şişelemeden önce bir süre de viski fıçılarında bekletirseniz farklı aromalar kazanıyor. “Viski bitişli bira” ların dünyada sayısız örneği bulunuyor. Tersini yapmak da mümkün. Normal süreçlerle, ex-bourbon ve/veya şeri fıçılarında olgunlaşmış bir viskiyi bir süre de bira fıçılarında bekletince “bira bitişli viskiler” ortaya çıkıyor. Bu akımın öncüleri 2012’den itibaren bu tür projeler yapmaya başlayan Jameson ve Glenfiddich. 2016 TUBİKOK buluşmamızdan sonra da bu konuda bir yazı hazırlamıştım
Jameson Caskmates Projesi Hakkında
Jameson, 2013 yılında Caskmates projesini duyurdu ve Jameson’ın üretildiği İrlanda Midleton damıtımevi ve yine Cork şehrinde bulunan Franciscan Wells biraevi ortak çalışarak Jameson Caskmates Stout Edition ı yarattı. Jameson viskileri Franciscan Wells’in stout (siyah bira) beklettiği fıçılara alınmış ve yeni lezzetler kazandırılmıştı. Proje devam etti ve 2017’de Caskmates projesinin 2. Global şişesi olan Jameson Caskmates IPA Edition duyuruldu. Tahmin edebileceğiniz gibi yine Franciscan Wells biraevinin ürettiği IPA (India Pale Ale) fıçıları kullanılmıştı. Stout ve IPA Editionları Viski101 ve Viski201 eğitimlerimde sıklıkla tadıyoruz.
Proje 2019 yılında farklı ülkelerde, farklı kraft biraevleriyle devam etti. ABD Washington’da bulunan Bale Breaker Brewing ve Şikago’daki Revolution Brewing kraft biraevlerinin ürettiği biraların fıçıları kullanıldı ve saece Amerika’da satışa sunulan 2 sınırlı üretim şişe daha ortaya çıktı: Jameson Caskmates Bale Breaker Limited Edition ve Jameson Caskmates Revolution Brewing Limited Edition
Jameson – Gara Guzu İşbirliği
Türkiye’nin ilk ve lider kraft bira markası olan Gara Guzu‘nun biralarını sanırım tanımayan yoktur. Muğla’daki biraevlerinde birbirinden nefis kraft biralar üreten Ataç ve Akgonca Besi çiftinin el emeği nefis IPA’lar, Red Ale’lar, 4C gibi inovatif biralar tüm bira severlerin büyük takdirini topluyor.
2020 yılında çıkan “Gara Guzu Meşeli” bu işbirliğinin ilk halkasıydı. Gara Guzu ekibi nefis bir stout üretti ve bu stout bira Jameson fıçılarına konarak Türkiye’nin ilk viski bitişli birası olan Gara Guzu Meşeli piyasaya çıktı (ve resmen “kapışıldı”:) Meşeli ile ilgili bilgileri ve tadım notlarımı bu yazımda okuyabilirsiniz.
Ve bu uzun girizgahtan sonra bugüne geliyoruz…
Jameson Gara Guzu Brewery Edition
İrlanda’daki Midleton damıtımevi ve Muğla Gara Guzu biraevi arasındaki fıçı kardeşliği projesinin meyvesi olan Jameson Gara Guzu Brewery Edition için Midleton damıtımevinde Gara Guzu 4C IPA bira üretilmiş (4C adını birada kullanılan 4 farklı şerbetçiotundan alıyor: Centennial, Chinook, Columbus ve Cascade). Üretilen 4C IPA bira viski fıçılarında 3 ay bekletilmiş ve fıçılar boşaltılmış. Boşalan fıçılara olgunlaşmış Jameson viski doldurulmuş ve 4 hafta daha beklenerek bitiş verilmiş.
Bu ilginç deneyin sonuçları da çok ilginç
Jameson Gara Guzu Brewery Edition Tadım Notları
%40 alkol oranıyla şişelenmiş bir İrlanda viskisi. Etikette Gara Guzu’nun 4C IPA şişelerinde kullandığı canlı renkler kullanılmış. Gara Guzu adı Jameson’nın ünlü mottosu “Sine Metu” (Korkusuz) nin hemen altında yer bulmuş. Gara Guzu’nun “sürüden ayrı” sevimli kuzusu boyun etiketinde. Arka etikette biraz daha ayrıntılı bilgiler ve 4C’de kullanılan şerbetçiotu türlerini de okuyabiliyoruz. Ön etikette alt kısımda 4C logosu da bulunuyor “Four Hops” (Dört Şerbetçiotu) “Grapefruit Scents” (Greyfurt Kokuları) ve “Intense Pine” (Yoğun Çam) şeklinde kısa tadım notlarını okuyoruz.
Tadımı 22 Haziran gecesi verdiğim bir kurumsal Viski101 eğitiminde 25 konuğumla birlikte gerçekleştirdik ve kendi notlarımın ardından onların izlenimlerini de aktaracağım:
Kör tadım yapıyor olsak ve kadehimizde ne olduğunu bilmesek “bu viski değil” dedirtecek kadar ilginç bir burunla açılıyor; belirgin turunç ve yeşil mandalina kabuğu kokuları, reçineyi hatırlatan taze ve “yeşil” notalar. Aralarında çiçekler açmış çimenlik bir alanda bulunduğunuzu düşünün. Şerbetçiotu kokusu belirgin. Tatlı, sarı tüpteki Uhu’ları hatırlatan bir yapıştırıcı kokusuna sahip. Oldukça keskin ve haşarı bir damağı var, klasik Jameson viskileri kadar yuvarlak ve rahat içimli diyemeyiz. Çok tatlı değil, damakta iyotsu notalar da ekleniyor. Orta uzunlukta bir bitişi var ve bitişte iyotsu, tuzlu notalar güçleniyor ve tuzlu fıstık da hatırlatıyor.
Tadım sırasında konuklarımdan “ bira kokuyor” “çiçek gibi” “gül” “alkolünü hissettiriyor” şeklinde tadım notları geldiğini de ekleyelim.
Jameson Gara Guzu Brewery Edition’ın haşarı damağı biraz zaman geçince rahatlıyor (ortada koşturup duran, bir süre sonra yorulup kenara oturan haşarı bir çocuğu hatırlattı) Yaklaşık 15 dk kadehlerimizde kaldığında çiçeksi notalar çok daha belirginleşti, damak rahatladı ve daha yuvarlak bir hal aldı. Şarap dekante eder gibi biraz havalandırma isteyen viskilerden.
Not: 82
…
Böyle projeleri çok değerli buluyorum. Uzun yıllar boyunca viski dendiğinde Türkiye akla bile gelmiyordu. Özellikle son 10 yılda viski kültüründeki büyük gelişmeyle, markaların “glocal” projelere verdiği önem ve çabayla, satış rakamlarındaki büyümeyle Türkiye de global firmaların dikkatini çeken, yatırım yapılan bir ülke haline geldi. Büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı!!
Projeye emeği geçen Pernod Ricard çalışanlarını ve Gara Guzu ekibini gönülden kutluyorum. Ellerinize sağlık!! Slainte Mhath