Viski 101 Dünya Kadınlar Günü
8 Mart 2017 gecesi SuB Hotel Karaköy’de gerçekleştirdiğim Viski 101 atölyesinde viski kültürüne giriş yaptık ve 7 viski tattık.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirdiğim Viski 101 atölyesinde hem güzel viskiler tattık hem de sektörün güçlü kadınlarını andık.
Viski 101 atölyelerindeki viski listelerimi (line-up) kategorilerini temsil eden, tat/koku profilleri açısından birbirine hiç benzemeyen viskilerden seçiyorum. “Bütün viskiler aynı mıdır?” sorusuyla yola çıktığımız tadımlarda amacım tattığımız serideki hiçbir viskinin benzer karakterde olmaması ve viski kültürüne yeni giriş yapan damaklara “hmm her viskinin tadı bambaşkaymış” dedirtebilmek. (Viski 101 atölyelerimden haberdar olmak için sitemin sağ tarafında bulunan bölüme email adresinizi yazabilir veya viski101 @ meleklerinpayi.com adresine bir e-posta atabilirsiniz)
CARDHU 12
Bu atölyede açılışı Cardhu 12 yle yaptık. Cardhu Johnnie Walker harmanlarının kalbinde bulunan bir Speyside single malt klasiği. Cardhu Damıtımevi bir kadın tarafından işletilen ve damıtımcısı kadın olan ilk damıtımevi olma özelliği taşıyor ve adı Galce “Carn Dubh” (black rock – siyah kaya) kelimelerinden türetilmiş. Geçtiğimiz sene gerçekleştirdiğimiz Speyside Gurme Lezzetler turunda çektiğim Cardhu Damıtımevi fotoğraflarıyla zenginleştirdiğim Cardhu 12 uçucu burnu ve parfümsü notalarıyla pek çok katılımcının çok beğendiği bir viski oldu. Cardhu 12 benim de “tek malt viskilerine giriş” viskisi olarak önerdiğim bir marka.
GLENMORANGIE NECTAR D’OR 12
Cardhu’lerimizi yudumlarken ve notlarımızı alırken bir yandan da viski üretimi ve damıtım konularını tartıştık. Konu fıçıda olgunlaşmaya geldiğinde sıra ikinci viskimiz olan Glenmorangie Nectar D’Or 12 ye geldi. Burbon fıçılarından olgunlaştıktan sonra Sauternes şarap fıçılarında “bitiş” verilen bir Highland tek maltı olan Glenmorangie Nectar D’or farklı fıçı bitişli viskiler arasında bir klasik (tadım notlarım için tıklayın) Bildiğiniz gibi İskoçya’nın en uzun imbikleri Glenmorangie damıtımevinde. Glenmorangie gezimden fotoğraflarla damıtımevinden ve ekspresyonlarından bahsettikten sonra malt harmanı konseptini konuşmak için Monkey Shoulder’a geçtik.
MONKEY SHOULDER
Grants firmasına ait The Glenfiddich, The Balvenie ve Kininvie tek malt viskilerinin harmanlanmasıyla oluşturulmuş, kategorisinin liderlerinden bir İskoç malt harmanı olan Monkey Shoulder’la ilgili tadım notlarımı da daha önce paylaşmıştım.
CAOL ILA 12
Speyside ve Highland’i bitirdikten sonra İskoçya’nın bambaşka karakterdeki viskileriyle ünlü Islay adasının en büyük markalarından olan Caol Ila 12’ye geçtik. Sadece 8 damıtımevi bulunan küçücük bir ada olan Islay hepsi birbirinden ikonik markalarıyla tanınıyor. Caol Ila 12 de turba ve çiçek kokularının mükemmel bir birleşimi ve Johnnie Walker harmanlarında da kullanılıyor. Her Islay viskisinde olduğu gibi kokuyu çok ağır bulanlar da oldu çok çok beğenenler de. Caol Ila, Lagavulin ve Laphroaig gibi Islay viskilerini single malt dünyasına giriş yapmak isteyen ve damağı henüz viskiye çok alışık olmayanlar için öneremiyorum. Biraz daha alışık bir damak gerektiriyor.
JAMESON
İskoçya’yı 4 viskiyle tanıdıktan sonra viski tarihi konuşmak için bir İrlanda viskisi klasiği olan Jameson’a sıra geldi. Dünyanın en çok satan irlanda viskisi olan Jameson “Sine Metu” (korkusuz) sıfatıyla tanınıyor. Üç kere damıtılan Jameson rahat içimiyle buzla içmeye ve kokteyllere çok uygun ve tüm katılımcılar da rahat içimi konusunda fikir birliğine vardı.
WOODFORD RESERVE
Viski 101 denince farklı kategorileri de konuşmadan olmaz. Amerika’da mısır ağırlıklı bir mayşe formülüyle üretilen ve İskoç/İrlanda viskilerinden bambaşka bir koku ve tat profiline sahip bir viski kategorisi olan burbonları temsilen seçtiğim Woodford Reserve benim de en beğendiğim burbonlar arasında. Kentucky seyahatimde Woodford Reserve Damıtımevi’ni gezmiş, damıtımevi müdürüyle özel bir tadım gerçekleştirmiş ve bir fıçının açılışına tanıklık etmiştik. Bu anların fotoğrafları elbette ki sunumda yer aldı.
JOHNNIE WALKER PLATINUM LABEL 18
Gecemizin son viskisi harman viski kategorisini temsilen seçtiğim, dünyanın en çok satan İskoç harman viskisi olan Johnnie Walker’ın premium harmanlarından biri olan Platinum Label’dı. En genci 18 yıl olgunlaşmış tek malt ve tahıl viskilerinin harmanlanmasıyla üretilen Johnnie Walker Platinum Label tahıl viskilerini, malt ve tahıl harmanlarınını nasıl yapıldığını ve bir başharmancının görevlerini konuşmak için çok güzel bir fırsat sundu.
Keyfili bir sohbetle ve purolarımızla tamamladığımız gecenin sonunda tüm katılımcılara Katılım Sertifikalarını sundum.
Yoğun iş programım nedeniyle Viski 101 programlarımı düzenli sıklıkta gerçekleştiremiyorum. Haftalık haber bültenimize üye olarak Viski 101 programlarımızdan haberdar olabilirsiniz: viski101 @ meleklerinpayi.com