Hennessy XO İpek Yolu Destanı
Hennessy XO İpek Yolu Destanı seramik sanatçısı Burçak Bingöl’ün konyak kültüründen esinlenerek yarattığı işleri içeren bir sanat projesi
7 ülke, 7 şehir, 7 sanatçı: Hennessy XO İpek Yolu Destanı projesi, dünyaca ünlü sanatçıları bir araya getiriyor ve yüzyıllardır süren konyak kültüründen esinlenmiş işlerle bizi İpek Yolu’nda bir geziye çıkarıyor.
Türkiye’nin en önemli çağdaş sanatçılarından Burçak Bingöl’le dostluğumuz 25 yıl öncesine dayanıyor. Ankara Çoksesli Korosu’nda başlayan, birlikte kurduğumuz Orfeon Oda Korosu’nda ödüllerle dolu yurtdışı turnelerimizde süren bu birliktelik hala sürüyor ve sevgili Burçak’ın bir sanatçı olarak eriştiği nokta hepimiz için büyük gurur kaynağı. Bir süre New York’ta yaşadıktan sonra atölyesini İstanbul’da kuran Burçak Bingöl İstanbul’un en önemli galerilerinden Zilberman Gallery de küratör/sanatçı olarak görev alarak müthiş işlerinin Türk sanatseverlerle buluşmasını sağladı. Hennessy XO İpek Yolu Destanı Projesi için küratör Herve Mikaeloff un Türkiye’yi temsilen Burçak Bingöl’le çalışması ve alamet-i farikası haline gelen çiçeklerle bezenmiş seramik işlerini de bu müthiş projeye dahil etmesi de çok heyecan verici.
Dün gece Fransız Sarayı’nda gerçekleştirilen bir davette Zilberman Gallery’nin davetlisi olarak Hennessy XO larımızı yudumlarken Burçak Bingöl’ün İpek Yolu Destanı için yarattığı 3 işi de görme fırsatı bulduk. Proje kapsamındaki diğer ülkeler olan Gürcistan, Azerbeycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Çin’e gidip oradaki sanatçıların işlerini yerinde görmek kolay değil elbette ancak Hennessy National Geographic ile çalışarak İpek Yolu Destanı’nı daha geniş kitlelerle buluşturacakmış, heyecanla bekliyoruz.
Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, Moet Hennessy Avrupa Bölgesi Başkanı Guillaume Penot, Moet Hennessy Türkiye Ülke Müdürü Ogün Saka gibi önemli isimlerin katıldığı ve ev sahipliği yaptığı gecede gurme yazarlar Mehmet Yalçın, Ali Esad Göksel’in yanısıra Güneri Civaoğlu ve Onur Baştürk gibi basın dünyasının önemli isimleri davetliler arasındaydı.
Burçak Bingöl Hennessy XO İpek Yolu Destanı projesi için 3 işe imza atmış:
Paysage Symetrique
Konyak da aynı viskide olduğu gibi 2 kere damıtıldıktan sonra uzun yıllar fıçılarda olgunlaştırılan bir alkollü içecek (evet meleklerin payı konyak için de geçerli, melekler ağzının tadını biliyor) Cognac bölgesine olan ziyaretinde Chateau de Bagnolet’de konyak fıçılarının üstüne konan kuru çiçek buketlerinden esinlenen Bingöl, aynı fıçılar gibi yan yatırdığı seramik bir kabın üstüne kuru çiçekler yerleştirerek ve aynı çiçekleri seramik yüzeye bezeyerek temsiliyet ve dönüşüm fikirlerini müthiş bir şekilde yansıtıyor ve konyak olgunlaşma sürecine çok şık bir gönderme yapıyor.
Jardin Particulier
Harika mimarisi ve sanat eserleriyle İstanbul’un en etkileyici yapılarından biri olan Fransız Sarayı’nın etkileyici bahçesine şah kavanozlar yerleştiren Bingöl bu kavanozlarda da üretime işaret ediyor. Bildiğiniz gibi konyak üzüm suyunun damıtılması ile elde edilen bir içki; seramik yüzeylerde bezeli asma yaprakları, muhafaza etme kavramını ve artizan üretim tekniklerini yansıtıyor
Hatayi
Bu proje için Burçak Bingöl’ün yarattığı işlerden en etkileyici olan hiç kuşkusuz 300x110x63 boyutlarında tek parça bir seramik olan ve Topkapı Sarayı’nda sergilenen Şah Kulu’na ait bir 16. Yüzyıl Çini panoyu günümüze taşıdığı eser. Kobalt mavisiyle sırladığı ve insanın gözlerini alamadığı bu iş Çin’den Osmanlı İmparatorluğu’na uzanan çini kültürünün, kültür aktarımının ve İpek Yolu’nun gücünün bir simgesi.
Davet gözlerimiz için olduğu kadar damaklarımız için de bir şölendi. Davetlilere buzlu ve buzsuz Hennessy X.O konyak sunuldu. Hennessy X.O tadım notlarımı aşağıda görebilirsiniz. Barlarda yüksek alkole alışık olmayan damaklar için hazırlanmış fresh konyak kokteylleri de hazırlandı. Zencefil aynı viskide olduğu gibi konyakla da harika bir uyum sağlamıştı ve bu kokteyl pek çok davetlinin büyük beğenisini kazandı.
Raffles Hotel’in executive chef’i Clinton Cooper’ın Hennessy X.O için hazırladığı özel menüde deniz tarakları ve kaz ciğeri terinle hazırlanan kanepeler konyakla müthiş bir uyum içindeydi. Kestane ve lavantalı tartöletlerin tadı da hala damağımda. Davet sürerken istediğim kalitede fotoğraflayamadım elbette ama aşağıdaki galeri bir fikir verebilir.
Hennessy X.O Tadım Notları
%40 alkol düzeyinde şişelenmiş Fransız Konyağı
Burun: Tatlı bir burun, belirgin pişmiş meyve notaları, tarçınlı elmalı kek, hafif odunsu notalar
Damak: Tatlı, yanık odun, baharatlı burun devam ediyor, damağı sarmalayan kadifemsi bir karakter, pişmiş kayısı, çikolata yer gibi
Bitiş: Tatlı, uzun süren çikolata ve vanilya notaları
LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) grubun alkollü içecekler şirketi Moet Hennessy dünyaca ünlü markalara sahip; Premium Spirits kategorisinde Hennessy konyaklarının ve Belvedere votkalarının yanısıra ülkemizde de çok sevilen viski markaları Ardbeg ve Glenmorangie Moet Hennessy portfolyosunda. Ardbeg üç farklı ekspresyonla ülkemizde bulunuyor: Ardbeg 10, Ardbeg Uigeadail ve Ardbeg Corryvreckan. Geçtiğimiz Ekim ayında ziyaret ettiğim Glenmorangie Damıtımevi de ülkemizde 7 ekspresyonla temsil ediliyor: Glenmorangie 10, Glenmorangie Extra Matured serisinden Lasanta, Quinta Ruban ve Nectar D’Or, Glenmorangie 18, Glenmorangie Signet ve Glenmorangie 25. Elbette şampanya diyince akla ilk gelen markalar olan Moet & Chandon, Dom Perignon, Veuve Clicquot, Krug ve Ruinart da bu şık portfolyoya sahip şirketin amiral gemileri.
Burçak Bingöl’ün Contemporary Istanbul’daki işlerini de bu yazımda değerlendirmiştim.