Hibiki Japanese Harmony Master’s Select
Yaş belirtilmeyen ilk Hibiki: Hibiki Japanese Harmony Master’s Select

Geçtiğimiz senenin en önemli haberlerinden biri 2 Japon viski devi olan Nikka ve Suntory’nin yaş belirtilen şişelerinin üretimini durdurarak NAS (YBV: Yaş Belirtilmeyen Viski) viskilere yöneleceği haberiydi. Nikka dünyadaki distribütörlerine gönderdiği bir mektupla Yoichi ve Miyagikyo’nun 10, 12 ve 15 yıllık şişelerini durdurduğunu açıkladı ve hemen ardından YBV Yoichi ve Miyagikyo’yu piyasaya verdi . Nitekim Ekim ayında Londra’da katıldığımız The Whisky Show da sadece YBV şişeler sunulmuştu. YBV şişelere geçiş 2015’in en önemli viski trendlerinden biri; aynı akıma Glenlivet, Laphroaig, Talisker, Bowmore gibi İskoç’ların da kapıldığını bir süredir gözlemliyoruz. Üreticiler artan talebi karşılayacak 12, 15, 20 yıllık stoklara sahip olmadıkları için beklenen bir gelişme.
Nikka bu duyuruyu yaptıktan hemen sonra Suntory’nin de benzer bir yaklaşım izleyeceği ile ilgili haberler gelmeye başladı. Suntory CEO’su Takeshi Niinami’nin “müşterilere kalsın” diyerek şirket yöneticilerine Hakushu 15 içmeyi yasakladığını açıklaması ilginç bir gelişmeydi. Hemen ardından şirket yöneticilerinden YBV bir Hibiki duyurusu geldi ve Temmuz 2015 te ilk YBV Hibiki olan Hibiki Japanese Harmony piyasaya verildi.
Hibiki Japonca “Harmony” (armoni, uyum) kelimesinin karşılığı. İlk olarak 1989’da 17 yıllık ekspresyonuyla sunulan Hibiki, 2009’da sunulan 12 yıllık şişesiyle en çok tüketilen Japon viskileri arasında. Günün saatlerini ve geleneksel Japon takvimindeki 24 mevsimi (Nijyuushi Sekki) yansıtan 24 yüzeyli yuvarlak şişesiyle, mantar kapağı ve geleneksel bir Japon kağıdı olan Washi den yapılmış etiketiyle en şık tasarımlı Japon viskilerinden olan Hibiki bir harman viski. Suntory’ye ait Yamazaki ve Hakushu damıtımevlerinin ürünü olan yaklaşık 10 ayrı tek maltın Chita’da üretilen tahıl viskileriyle harmanlandığı Hibiki farklı fıçılarda olgunlaştırıldığı için çok zengin bir tadım profiline sahip.
Hibiki 12’nin yerine sunulan Hibiki Japanese Harmony (ve aşağıda notlarını sunduğum duty free sunumu Hibiki Japanese Harmony Master’s Select) için 3 farklı fıçı kullanılmış: Amerikan beyaz meşesi, eski şeri fıçıları ve az da olsa Japon Mizunara meşesi. Mizunara viskiyi sızdıran bir meşe türü olduğu için çok uzun süre kullanılamıyor ancak viskiye verdiği sandal ağacı ve tütsü aromalarıyla çok özel bir ağaç türü. Hibiki Harmony baş harmancı Shinji Fukuyo nun bir eseri.
Burun: Şeri etkisi yoğun, tatlı bir burun, portakal reçeli, odunsu, şeftali
Damak: Tatlı, tarçın, narenciye notaları, yanık şeker, sıcak ay çöreği yer gibi, %43 ten daha yüksek bir alkol hissi
Bitiş: Bu kadar tatlı bir burun ve damağa rağmen kekremsi orta uzunlukta bir bitiş
Not: 86
Bildiğiniz gibi Türkiye’de iç pazarda satışta olan bir Japon viskisi bulunmuyor, Japanese Harmony Master’s Select Atatürk Havalimanı Duty Free’de bulunabilir.
Web sitesinde Hibiki Japanese Harmony tadım notları şu şekilde sunulmuş:
Color: amber
Nose: rose, lychee, hint of rosemary, mature woodiness, sandalwood
Palate: honeylike sweetness, candied orange peel, white chocolate
Finish: subtle, tender long finish, with hint of Mizunara (Japanese oak)